Pomorit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pomorit
Malye-Korely.jpg
Pomorilaista puuarkkitehtuuria Malyje Korelyn ulkomuseossa Arkangelin lähellä
Kokonaismäärä 6571 (v. 2002)[1]
Asuinalue Venäjän lippu Venäjä Norjan lippu Norja
Kielet venäjä
Uskonnot ortodoksisuus, vanhauskoisuus

Pomorit, myös pomortsit (ven. поморы, pomory) on vanha venäläinen kansanryhmä Vienanmeren ympäristössä. Asukkaita tiedetään tulleen jo 800-luvulla Novgorodista ja venäjänkielisestä Itä-Euroopasta. Pomoreilla on oma erityinen kansallistunteensa, joskaan he eivät kiellä venäläisyyttäänkään. Kieltä pidetään venäjän murteena. Alueen tärkein kaupunki on Arkangeli, mutta pomoreita asuu myös Belomorskin seudulla Karjalan tasavallassa sekä Kuolan niemimaan Kantalahden ja Turjan (Terin) piireissä, jota myös Turjanrannaksi kutsutaan, erityisesti Umba- ja Varzugajokien suistoissa.

Pomoreilla, turjansaamelaisilla ja vienankarjalaisilla on ollut perinteisesti hyvät välit keskenään. Myös Norjassa on asunut pomoreita. ja Norjan pohjoisosien itäosissa puhuttiin niin sanottua russenorskin kieltä, joka oli sekoitus norjaa ja venäjää. Vastaavasti Kuolan niemimaalla on elänyt norjalaisia. Stalinin etniset puhdistukset sekä toinen maailmansota Muurmannin radan puolustuksineen olivat pomorien asuinalueen alueen väestölle raskasta aikaa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pomoreilla on omintakeinen lauluperinteensä. Turjan piirin keskuksessa Umbassa pidetään kolmen vuoden välein kansainvälinen folklorefestivaali, viimeksi kesäkuussa 2005.

Muita merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pomorje viittaa myös muihin slaavilaisperäisiin merenranta-asukkaisiin, ja sana on paikannimenä käytössä Bulgarian ja Puolan (Pomorian tai Pommerin) rannikoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pomorit.