Polygonimalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polygonimalli tai polygoniverkko (engl. polygon mesh) on kolmiulotteisessa grafiikassa kappale, joka koostuu useista polygoneista. Yksinkertainen esimerkki polygonimallista on kuutio, monimutkaisempia ovat esimerkiksi ihmisen pää.

Polygonimalli on esitystapaan liittyvää tietoa kuten kappaleen muoto eikä se vielä yksistään määrittele miten kappale näkyy. Verkon päälle voidaan yhdistää tekstuureja ja kappaleeseen voidaan käyttää transformaatio- ja projektioalgoritmeja sen sijainnin, asennon ym. muuttamiseen. Myös tiettyyn osaan voidaan kohdistaa toimintojen kuten ihmismallin käden heiluttamiseen tai mallit voivat koostua useista erillisistä malleista.

Polygonimallit kuutiosta, ikosaedristä ja pallosta piirettynä rautalankamuodossa.

Malleja voidaan tehdä suoraan ohjelmoinnilla, 3D-mallinnusohjelmilla tai takaisinmallintamalla eri menetelmillä.[1][2]

Malliin voidaan lisätä tai poistaa polygoneja tesselaation avulla tai niitä voidaan korvata normaalikartoituksen avulla.

Polygonimalli on grafiikassa ja visualisoinnissa käytettävä malli ja se ei ole sama asia kuin fyysistä kappaletta koskevat tietokoneavusteisen suunnittelun tai tietokoneavusteisen valmistuksen tietomallit.

Malleista voidaan tehdä useita versiota suorituskyvyn tehostamiseen esimerkiksi videopeleissä: kauempana olevalle kappaleelle voidaan käyttää vähemmän polygoneja kuin lähellä oleville. Yksityiskohtaisuustasot (engl. level of detail) valitaan ajonaikaisesti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hughes & van Dam & McGuire & Sklar & Foley & Feiner & Akeley: Computer Graphics: Principles and Practice. Third Edition. Addison-Wesley, 2014. ISBN 978-0-321-39952-6. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palviainen, Markus: 3D-mallinnus ja teksturointi tietokonepeleissä cs.helsinki.fi. Viitattu 15.12.2017.
  2. 3D-skannaus Savonia. Viitattu 15.12.2017.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.