Poloninyn kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poloninyn kansallispuisto

Poloninyn kansallispuiston sijainti vaaleanvihreällä

Sijainti
Pinta-ala
298,05
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1. lokakuuta 1997
Hallinto
Správa NP Poloniny
Kartta

Poloninyn kansallispuisto (slovakiksi Národný park Poloniny) on kansallispuisto Slovakian itäosassa Puolan ja Ukrainan rajalla Karpaatteihin kuuluvan Bukovské vrchy -vuoriston alueella.

Kansallispuisto perustettiin vuonna 1997 ja se on kokonaispinta-alaltaan 298,05 neliökilometriä puskurivyöhyke mukaan luettuna. Se sijaitsee kokonaisuudessaan Prešovin alueeseen kuuluvassa Sninan piirissä. Puolan puolella puisto jatkuu Bieszczadyn kansallispuistona.[1] Kansallispuistoon kuuluu kolme aarniometsäaluetta, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteeseen Karpaattien pyökkimetsät[2].

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maisema Poloninyn kansallispuistosta

Noin 80% kansallispuiston pinta-alasta on metsän peitossa. Pääasiassa metsät ovat pyökki- tai pihta-pyökki-metsiä. Alueella on Slovakian suurin aarniometsien keskittymä. Toinen kansallispuiston luonnon ominaispiirteistä ovat vuoristoniityt.[1]

Poloninyn kansallispuisto on ainutlaatuinen Slovakiassa, sillä alueelta löytyy monia lajeja, joita ei löydy muualta Slovakiasta. Kansallispuistossa on laskettu olevan noin 3600 selkärangaton- ja 294 selkärankaislajia, joista sammakkoeläimiä on 13, matelijoita 8, lintuja 198 ja nisäkkäitä 55. Kansallispuisto muodostaa Puolan puolen Bieszczadyn kanssa yhtenäisen alueen, ja esimerkiksi visentti- ja hirviyksilöitä vierailee Poloninyssä satunnaisesti.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Poloniny National Park slovakiaturism.sk. Arkistoitu 21.5.2008. Viitattu 22. heinäkuuta 2008. (englanniksi)
  2. National Park of Poloniny slovakia.travel. Viitattu 22. heinäkuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.