Pohjois-Hämeen Ampujat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haulikkoammuntaa Kokkovuoren haulikkoampumakeskuksessa

Pohjois-Hämeen Ampujat on suomalainen ampumaseura, joka on Suomen Ampumaurheiluliiton jäsen ja yli tuhannen jäsenen pirkanmaalainen urheiluseura. Pohjois-Hämeen Ampujat toimii kolmen lajikerhon kautta, jotka ovat haulikkokerho, pistooli- ja kiväärikerho sekä hirvikerho. Haulikkokerhossa on mahdollista harrastaa haulikkoammuntaa eri trap-lajien, skeetin ja compak-sportingin muodossa, pistooli- ja kiväärikerhossa eri pistooli- ja kiväärilajeja ilma- ja luotiaseilla ja hirvikerhossa riistamaalilajeja. Pohjois-Hämeen Ampujat on Tampereen vanhin urheiluseura.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Hämeen Ampujat on perustettu vuonna 1879 nimellä Tampereen Metsästys- ja Ampumaseura, mutta jo vuosina 1877-1879 seura toimi epävirallisesti nimellä "Petoeläinten hävittämisosakeyhtiö". Tampereen Metsästys- ja Ampumaseuran ensimmäinen ampumarata sijaitsi Pyynikillä Pyhäjärven rannassa. Viimeiset kilpailut radalla ammuttiin kesällä 1900. Kun Pyynikin radasta oli luovuttu, seura löysi seuraavan ampumaradan Kuljusta.

Ampumaradat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran omistamia tai hallinnoimia ampumaratoja ovat Kokkovuoren haulikkoampumakeskus Lempäälässä sekä Tampereella sijaitsevat Aitovuoren ampumarata, Osmonkallion sisäampumarata, Peltokadun ilma-aserata ja Koskikeskuksen sisäampumarata.

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus sijaitsee Lempäälässä, Tampere-Pirkkalan lentoaseman ja Satakunnan lennoston kupeessa. Kokkovuoressa on neljä skeet-rataa, joilla voi ampua myös metsästysammuntaa, yksi rata sovelletulle compak-sportingille, kolme trap-rataa, joilla voi ampua myös tupla- ja kansallista trapia sekä kansalliselle trapille kolme erillistä rataa, joilla voi ampua myös metsästystrapia.

Aitovuoren ampumarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aitovuoren ampumaradalla Tampereella on käytössä 25 metrin pistoolirata, 50 metrin rata .22-kaliiperisille aseille, 100 metrin rata vapaa- ja vakiokiväärikilpailuissa sallituille kaliipereille, hirvirata kaikille metsästyksessä käytettäville kiväärikaliipereille sekä karjuradat .22-kaliiperisille aseille.

Peltokadun ilma-aserata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltokadulla on 25-paikkainen ilmakivääri- ja ilmapistoolirata, jossa on käytössä sähköiset taulunsiirtolaitteet. Peltokadulla on myös ilmaolympiarata.

Koskikeskuksen olympiakivääriradat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koskikeskuksen olympiakivääriradoilla voi harrastaa talvikaudella ilmakivääriammuntaa liikkuvaan maaliin.

Osmonkallion sisäampumarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osmonmäen väestönsuojassa sijaitsevan sisäradan omistaa Tampereen kaupunki. Radalla on mahdollista ampua pienoiskiväärillä 50 metrin ja pistoolilla 25 metrin matkalta. Osmonkalliossa saa ampua ainoastaan .22-kaliiperisilla aseilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Järvelä, Ari: Susijahdista kilpa-ammuntaan - Pohjois-Hämeen Ampujat 125 vuotta. Pohjois-Hämeen Ampujat, 2006. ISBN 952-91-9933-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]