Placebo (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Placebo
Placebo Krakovassa Puolassa vuonna 2012.
Placebo Krakovassa Puolassa vuonna 2012.
Tiedot
Toiminnassa 1994–
Tyylilaji vaihtoehtorock, indie rock
Kotipaikka Englanti Lontoo, Englanti
Laulukieli englanti
Jäsenet

Brian Molkokitara ja laulu
Stefan Olsdalbasso ja kitara
Steve Forrestrummut

Entiset jäsenet

Steve Hewittrummut (19962007)
Robert Schultzbergrummut (19941996)

Levy-yhtiö

Hut Records
EMI
Caroline Records
Virgin Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Placebo on vuonna 1994 Englannissa perustettu alternative rock -yhtye, jonka muodostavat Brian Molko, Stefan Olsdal ja Steve Forrest. Aiempi rumpali Steve Hewitt erosi yhtyeestä vuonna 2007.

Yhtye perustettiin kun entiset koulutoverit Brian Molko ja Stefan Olsdal tapasivat sattumalta Lontoossa South Kensingtonin metroasemalla vuonna 1994. Aluksi yhtyeen nimi oli Ashtray Heart, mutta se vaihtui pian Placeboksi. Rumpaliksi valittiin Robert Schultzberg, mutta keskinäiset kemiat eivät toimineet ja Steve Hewitt korvasi Schultzbergin vuonna 1996.

Ensimmäisen keikkansa Placebo soitti Lontoon Rock Gardenissa tammikuussa 1995 ja lokakuussa he nauhoittivat ensimmäisen kappaleensa Bruise Pristine. Vuonna 1996 yhtye nauhoitti Dublinissa debyyttilevynsä tuottajanaan Brad Wood. Seuraavana vuonna Nancy Boy nousi Britannian singlelistan neljännelle sijalle ja yhtye keikkaili ahkerasti esiintyen kesällä 1997 myös Provinssirockissa. Vuonna 1998 Placebo aloitti toisen levynsä nauhoitukset ja ehti esiintyä myös Todd Haynesin elokuvassa Velvet Goldmine. Brian ja Steve näyttelivät Flaming Creatures -nimisen yhtyeen jäseniä ja Placebo lainasi T. Rexin 20th Century Boy -kappaleen elokuvan soundtrackille.

Yhtyeen toisen levyn nimeksi tuli Without You I'm Nothing ja tuottajana oli Steve Osborne. Ensimmäinen single uudelta levyltä oli Pure Morning, joka nousi suoraan listan sijalle 4. Nimibiisin Without You I'm Nothing -singlellä Brian duetoi David Bowien kanssa.

Placebon kolmas levy Black Market Music ilmestyi kesällä 2000. Ensimmäinen single uudelta levyltä oli Taste in Men. Spite & Malice -kappaleessa kuullaan myös rap-tähti Justin Warfieldä. Single Black-Eyed päätyi saksalaisen elokuvan Engel & Joe soundtrackille. Black Market Music -kiertueen jälkeen Placebo piti tauon ja alkoi levyttää neljättä levyään Sleeping with Ghosts.

Keväällä 2003 ilmestyi neljäs levy Sleeping With Ghosts, jonka ensimmäinen single oli The Bitter End. Levyn tuottajana toimi muun muassa Björkin kanssa työskennellyt Jim Abbyss. Myöhemmin samana vuonna levystä ilmestyi myös rajoitettu painos, joka sisälsi covereita muun muassa Kate Bushin Running Up That Hillin, The Smithsin Bigmouth Strikes Againin, Boney M.:n Daddy Coolin, Sinéad O’Connorin Jackien ja Pixiesin Where Is My Mindin.

Levyä seurasi maailmanlaajuinen kiertue ja Placebo julkaisi ensimmäisen live-DVD:nsä Soulmates Never Die, joka kuvattiin Pariisin Bercyssä vuonna 2003.

Vuonna 2004 Placebo julkaisi Once More with Feeling -kokoelmalevyn, jonka erikoispainos sisälsi remixejä sekä kaikki yhtyeen musiikkivideot käsittävän DVD:n. Saman vuoden kesällä yhtye alkoi työstää viidettä albumiaan Etelä-Ranskassa.

Meds julkaistiin vuoden 2006 alussa ja sen tuotti Dimitri Tikovoi. Ensimmäisenä singlenä julkaistiin Englannissa Because I Want You ja muualla maailmassa Song to Say Goodbye. Rajoitetussa painoksessa oli mukana DVD ja ns. deluxe-painoksessa 40-sivuinen kirja.

Placebo julkaisi kuudennen studioalbuminsa Battle for the Sunin kesäkuussa 2009.

Yhtye on esiintynyt Suomessa seitsemän kertaa, ensimmäisen kerran Provinssirockissa 1997, sittemmin Helsingin jäähallissa 27. toukokuuta 2007, Provinssirockissa 2009, uudestaan Helsingin jäähallissa 15. marraskuuta 2009 ja 20. lokakuuta 2016, sekä 18. heinäkuuta 2015 Ilosaarirockissa. Viimeisimpänä yhtye esiintyi Helsingin jäähallin Black Boxissa 13. lokakuuta 2022.[1] Yhtyeen oli tarkoitus esiintyä Helsingin jäähallissa 14. syyskuuta 2012, mutta se jouduttiin perumaan laulajan ääniongelmien takia.[2]

Pääartikkeli: Placebon diskografia
  1. Jukka Hätinen: Placebo saapuu Suomeen rumba.fi. 9.11.2021. Viitattu 10.11.2021.
  2. http://www.iltalehti.fi/viihde/2012091416078184_vi.shtml

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]