Boney M.

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boney M.
Boney M. vuonna 1981
Boney M. vuonna 1981
Tiedot
Toiminnassa 1975
Tyylilaji disko, R&B, pop
Kotipaikka Saksan lippu Saksa
Laulukieli englanti
Jäsenet

Liz Mitchell
Maizie Williams
Marcia Barrett

Entiset jäsenet

Bobby Farrell
Reggie Tsiboe

Boney M. oli tuottaja Frank Farianin perustama 1970-luvulla suosittu diskoyhtye. Yhtyeen jäsenet ovat kotoisin Karibialta, Jamaikalta, Montserratilta ja Arubalta. Kaikki Boney M:n albumit on äänitetty Saksassa, joidenkin kappaleiden soitto-osuuksia ja lauluosuuksia, sekä yksittäisiä kappaleita on albumeille äänitetty eri puolilla maailmaa eri studioilla (mm Bob Marleyn Studio), soitto-osuuksissa on käytetty mm. Lontoon filharmonista orkesteria. Yhtyeen tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa ”Daddy Cool”, ”Rasputin”, ”Rivers of Babylon”, ”Ma Baker”, "Brown Girl in the Ring", ”El Lute”, "Gotta Go Home" sekä ”Sunny”.

Boney M:n tarina käynnistyi studioprojektina vuonna 1975.[1] Tuottaja Frank Farian sävelsi ja äänitti instrumentaalikappaleen "Hey-Dakar", jonka julkaisi esittäjänimellä Exodus ja tekijänimenä oli Zambi. "Hey-Dakar"-singlen A-puolella oli kappale nimeltä "Africa" esittäjänimellä Exodus. Farianin "Exodus"-nimellä julkaisema "Hey-Dakar" ei kuitenkaan saavuttanut mitään myynti- tai listasijoituksia, joten Farian miksasi ja äänitti kappaleen uudelleen lisäten siihen samalla omat lauluosuutensa, antoi sille uuden nimen ”Baby Do You Wanna Bump?” ja julkaisi sen uudelleen Boney M. -nimellä. Kappaleesta tuli hitaasti hitti Belgiassa sekä Alankomaissa, ja levy-yhtiö painosti Fariania kokoamaan esiintyjäryhmän, promoamaan kappaletta tuon Farianin keksimän BoneyM.-nimen alla. Yhtyeeseen palkattiin Marcia Barrett, Liz Mitchell, Maizie Williams ja Bobby Farrell, jolloin alkuperäinen kokoonpano oli syntynyt. Studioalbumeilla lauloivat Marcia Barrett, Liz Mitchell, Bobby Farrell sekä itse Frank Farian. Boney M:stä muodostui erittäin suosittu ympäri maailmaa vuodesta 1976 eteenpäin. 1980-luvulle tultaessa suurin diskobuumi oli kuitenkin jo ohitse ja samalla myös Boney M:n suosio alkoi laskea.

Erilaisia Boney M.-kokoonpanoja on ollut esiintymässä Suomessa mm. 26. kesäkuuta 2009 Kuopion viinijuhlilla ja 10. heinäkuuta 2010 Lahden Yöt -festivaalilla. Alkuperäinen kokoonpano on esiintynyt Suomessa vain kaksi kertaa, molemmat esiintymiset olivat vuonna 1989 ja liittyivät silloisten "Greatest Hits Of All Times Vol.1" ja "Vol.2" -kokoelmien promootiokiertueisiin, vaikka yhtye olikin virallisesti hajonnut jo kolme vuotta aiemmin, vuonna 1986.

Yhtyeessä mukana olleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marcia Barrett (1975–)
  • Liz Mitchell (1976–)
  • Bobby Farrell (1975–1982, 1984–2010) (kuollut, 2010)
  • Maizie Williams (1975–)
  • Reggie Tsiboe (1982–1990)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boney M. Discoraphy at Discogs Discogs.com. Viitattu 31.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.