Pitkävuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkävuoren hyppyrimäet
Sijainti
Paikkakunta Jämsä,  Suomi
Avattu 1964
Suljettu 1994
Muut mäet K15, K8
Seura Kaipolan Vire
Pitkävuori
K-piste 100 metriä
Mäkiennätys 111,0 metriä
Suomi Toni Nieminen
Suomi Sami Nieminen
(1994)
Avattu 1964
Suljettu 1994
Muovitus ei
Tornin korkeus 57 metriä
Vauhtimäen kulma 37,5°
K55
K-piste 55 metriä
Mäkiennätys 61,0 metriä
Suomi Joonas Asala
Avattu 1964
Suljettu kyllä
Muovitus ei
K25
K-piste 25 metriä
Mäkiennätys 35,0 metriä
Suomi Eric Savolainen
Avattu 1964
Suljettu kyllä
Muovitus ei

Pitkävuori on entinen mäkihyppy- ja laskettelukeskus Jämsän Kaipolassa Keski-Suomessa. Hyppyrimäki rakennettiin vuonna 1964 sen ajan suurmäeksi, josta oli mahdollista hypätä yli sata metriä. Suurmäkeä täydentävät samaan aikaan rakennetut pienemmät 55, 25, 15 ja 8 metrin hyppyrimäet. Muutamaa vuotta aiemmin raivattiin Pitkävuoreen myös kaksi laskettelurinnettä, jotka varustettiin kahdella ankkurihissillä. Laskettelu alkoi noin vuosina 1959–1960 ja hiipui 1980-luvulla, kun lähelle valmistui suurempi hiihtokeskus Himos. Viimeinen hyppy Pitkävuoren tornista hypättiin vuonna 1994.

Kaipolan sijainti kahden mäkihyppykaupungin Lahden ja Jyväskylän välillä ei ollut parhaita. Hyppytorni on profiililtaan täysin vanhentunut. Se "heittää" hyppääjän nykymitoilla liian korkealle lentoradalle ja mäestä sai melko hitaan vauhdin. Pitkävuori oli tuulille hyvin altis, minkä takia kisoja piti usein siirtää.

Nykyisin hyppyrimäet ovat paikoillaan, mutta alastulorinteet ovat umpeenkasvaneet, myös laskettelurinteet ovat umpeenkasvaneita. Ankkurihissien yläasema moottoreineen ja osin pylväsrakenteineen on paikoillaan. Tuomaritorni paloi 8. lokakuuta 2009, torni tuhoutui palossa täysin, vaikka kehikko jäikin pystyyn.[1] Pienimmät 15 ja kahdeksan metrin pikkumäet ovat hyppykuntoisia. Pitkävuoren tornin kunta on myynyt yksityiselle elämysyrittäjälle, joka suunnitteli sille käyttöä mutta joutui toteamaan että toiminnasta ei saa kannattavaa[2].

Pitkävuoren hyppyrimäessä on kuvattu vuonna 1985 Audi Quattron mainos, jossa Audi 100 CS nousee hyppyrimäen huipulle. Autossa oli kiinni turvavaijeri, jolla estettiin auton mahdollinen luisuminen taaksepäin sen pysähtyessä. Turvavaijerilla ei vedetty, vaan Audi nousi huipulle omin voimin. Nousu toistettiin useita kertoja mahdollisimman monen kuvakulman saavuttamiseksi. Samassa mäessä kuvattiin vuonna 2005 Audin televisiomainos, jossa Audi A6 Quattro nousi samalla tavalla hyppyrimäen huipulle. Mainoksella juhlistettiin quattro-nelivedon 25-vuotista historiaa. Hyppyrimäen tornille jouduttiin tekemään suurehko kunnostus ennen kuvauksia, sillä puurakenteet eivät olisi välttämättä kestäneet auton painoa.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]