Audi Quattro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Audi Quattro
Audi Quattro vl black.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa
Valmistaja Audi
Konserni VAG-konserni
Valmistusvuodet 19801991
Tuotantomäärä 11 452
Korimalli coupé
Luokka urheiluauto
Muotoilija Jörg Bensinger, Walter Treser, Ferdinand Piëch
Edeltäjä Audi Coupé
Seuraaja Audi Coupé S2
Teknisesti samankaltaisia Audi 80
Tekniset tiedot
Iskutilavuus 2 144 - 2226 cm³
Teho 119 kW (162 hv) - 390 kW (530 hv)
Polttoaine bensiini
Vetotapa neliveto
Mitat
Massa 1 290 – 1 350 kg
Pituus 4 404 mm
Leveys 1 723 mm
Korkeus 1 344 mm

Audi Quattro oli saksalaisen Audin valmistama GT-luokan henkilöauto, jonka pohjalta rakennettiin myös tehtaan B-ryhmään luokiteltu ralliauto. Audi Quattro oli ensimmäisiä nelivetoisia henkilöautoja. Ennen Audia nelivetokonstruktioon oli päädytty henkilöautossa vain vuoden 1966 Jensen FF -urheiluautossa ja Subaru Leonessa vuonna 1972. Quattro on italiaa ja tarkoittaa numeroa neljä.

Audin Quattroa pidetään yleisesti eräänä merkittävimmistä ralliautoilun historiaa muuttaneista automalleista. Sääntömuutoksen tehtyä nelivedon käyttämisen mahdolliseksi Audi ryhtyi kehittämään nelivetoautoa rallikäyttöön. Monet asiantuntijat tosin epäilivät hankkeen järkevyyttä pitäen nelivetotekniikkaa liian painavana ja liian monimutkaisena, mutta Audi Quattron välitön menestys hiljensi pian epäilijät. Audin viisisylinterisestä 2,2-litraisesta turboahdetusta (2,1) moottorista pystyttiin tuottamaan kilpakäytössä parhaimmillaan jopa 700 hevosvoimaa. Voimansiirron, kuten vaihteiston ja kytkimen, luotettavan toiminnan vuoksi tehot pidettiin loppuvaiheessa kuitenkin noin 550 hv:n tienoilla. Ensimmäisessä Audi Quattrolla ajetussa rallin maailmanmestaruusosakilpailussa, Monte Carlo -rallissa 1981, Hannu Mikkola keskeytti yli 8 minuutin johtoasemasta teknisen vian vuoksi.

Mallinimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audin mallimerkistössä auton mallinimi oli yksinkertaisesti vain "Quattro", mutta pian termiä alettiin käyttää mistä tahansa Audin nelivetoisesta automallista tai koko Audin nelivetotekniikasta yleisemminkin. Pelkästä Audin nelivetotekniikasta tai mallin vetotavasta puhuttaessa tosin "quattro" kirjoitetaan edelleen pienellä alkukirjaimella (esim. Audi 80 quattro). Monissa lähteissä alkuperäiseen Audi Quattroon viitataan nimellä Ur-quattro (Ur on lyhenne saksan sanasta Ursprünglich, alkuperäinen).

Eurooppalaiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audi esitteli alkuperäisen Quattron vuonna 1980 ja oli silloin ensimmäinen autovalmistaja, joka oli yhdistänyt nelivetotekniikan ja turboahdetun moottorin samaan autoon. Alkuperäinen voimanlähde oli 2,1 litran (2144 cm³) viisisylinterinen rivimoottori, jossa oli kaksi venttiiliä kutakin sylinteriä kohden. Moottorin tuottama teho oli 149 kW (n. 200 hv). Seuraavassa kehitysvaiheessa 1987 moottorin kokoa kasvatettiin 2226 cm³:een. Kolmannessa kehitysvaiheessa 1989 koneen iskutilavuus säilyi samana mutta sylinterinkanteen ilmaantui toinen nokka-akseli ja venttiilien määrä kasvoi 10:stä 20:een. Tämä RR-koodilla tunnettu moottori tuotti siviiliversiossaan pienillä ahtopaineilla 164 kW eli noin 220 hv. Audi Quattron kokonaistuotantomäärä vuosien 1980 ja 1991 välillä oli vain 11 452 yksilöä, joista osa päätyi ralliautoiksi.

Pohjois-Amerikan mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Audi Quattrot laivattiin Pohjois-Amerikkaan 1983. Nämä olivat ulkokuoreltaan ensimmäisen sarjan Quattrojen kaltaisia, toisin kuin Euroopassa myytävät pienen faceliftin läpikäyneet sisarensa. Kaikkiaan USA:n ja Kanadan markkinoille myytiin vain 664 autoa mallivuosina 1983–1986. Muun muassa paikallisten päästömääräysten vuoksi turbon ahtopainetta oli laskettu ja moottorinohjaus varustettu poikkeavalla ohjelmalla. Näistä johtuen käytettävissä ollut moottoriteho oli vain 127 kW.

Audi Sport Quattro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Audi Sport quattro

Alkuperäisen ns. pitkän Quattron jäätyä teknisesti alakynteen Audi rakensi B-ryhmän luokitteluun tarvittavan määrän akseliväliltään huomattavasti lyhennettyjä malleja. Alkuperäiseen Quattroon verraten auton akseliväli oli lyhentynyt 32 cm. Lyhentäminen oli toteutettu poistamalla autosta vastaava pala heti etuovien takaa. Muita korissa havaittavia muutoksia olivat kevlarista valmistetut lokasuojat, jotka kätkivät sisäänsä 8 tuumaa leveät vanteet, kun alkuperäisen Quattron vannekoko oli 7 tuumaa.

Audi Quattrolla rallikilpailuihin osallistuneiden kuljettajien (mm. Hannu Mikkola, Stig Blomqvist, Michèle Mouton) yhteisestä toivomuksesta Sport Quattron tuulilasi oli pystympi kuin alkuperäisessä Quattrossa, millä pyrittiin vähentämään loivan tuulilasin aiheuttamia heijastuksia. Sport Quattro oli myös alustaltaan tehty suoraan kilpailukäyttöä silmällä pitäen, kun vanha pitkä Quattro oli koottu lähinnä vakiomallien alustaosista. Moottorin iskutilavuus oli pienentynyt 2133 cm³:een, mutta 5-sylinterisestä 20-venttiilisestä moottorista oli puristettu ulos peräti 257 kW:n tehot. Myöhemmissä kehitysversioissa moottoriteho nousi tästä vielä yli 100 kW:lla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]