Pisidia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pisidia on Vähän-Aasian lounaisosassa.

Pisidia (m.kreik. Πισιδία) oli antiikin aikainen ja keskiaikainen alue Vähän-Aasian lounaisosassa. Se vastasi suunnilleen nykyisen Turkin Antalyan maakuntaa.

Pisidia sijaitsi Lyykian pohjoispuolella. Sen muita naapureita olivat Kaaria, Lyydia, Fryygia ja Pamfylia. Pisidian asutettuihin paikkoihin kuuluivat Termessos, Selge, Kremna, Sagalassos, Etenna, Antiokia, Neapolis, Tyriakon, Laodikeia Katakekaumene ja Filomelion.

Persia valloitti Pisidian 500-luvulla eaa., mutta persialaiset eivät koskaan saaneet aluetta täysin valtaansa. Aleksanteri Suuri valloitti alueen vuonna 334 eaa. ja se joutui hänen kuolemansa jälkeen Antigonos I:lle. Lopulta se joutui Seleukoksen Persialle.

Vuonna 188 eaa. seleukidit joutuivat luovuttamaan Pisidian Pergamonille Rooman valtakunnan painostuksen ansiosta. Pergamonin jouduttua Roomalle vuonna 133 eaa. Pisidia vuorostaan joutui Kappadokialle. Lopullisesti Pisidia joutui Rooman vallan alle vuonna 102 eaa. Rooman valtakunnassa Pisidia kuului Galatian provinssiin, kunnes siitä tehtiin oma Pisidian provinssinsa 200/300-luvulla.

Seldžukit valtasivat alueen Bysantin valtakunnalta 1000-luvulla.

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.