Piraattiahven

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piraattiahven
Pirate perch.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset
Actinopterygii
Lahko: Lohiahvenkalat
Percopsiformes
Heimo: Piraattiahvenet
Aphredoderidae
Bonaparte, 1846
Suku: Aphredoderus
Lesueur in Cuvier & Valenciennes, 1833
Laji: sayanus
Kaksiosainen nimi

Aphredoderus sayanus
(Gilliams, 1824)

Alalajit
  • A. s. gibbosus
  • A. s. sayanus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Piraattiahven Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Piraattiahven Commonsissa

Piraattiahven (Aphredoderus sayanus) on lohiahvenkaloihin kuuluva kalalaji, jota tavataan makeista vesistä Yhdysvaltain itäosista. Piraattiahven on ainoa laji piraattiahventen (Aphredoderidae) heimossa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piraattiahven on pienikokoinen kala ja suurimmillaan se voi kasvaa 13–14 cm pitkäksi. Yleensä se jää alle 10 cm pitkäksi. Lajin naaraat ovat koiraita kookkaampia. Ruumiinrakenteeltaan piraattiahvenet muistuttavat ahventa, mutta niillä on vain yksi selkäevä, jossa on 3 piikkiä ja 7 pehmyttä ruotoa. Kiduskannessa on terävä piikki. Piraattiahventen kylkiviiva ei ole täysin kehittynyt. Piraattiahvenen suu on kookas ja alaleuka työntyy hieman yläleukaa pidemmälle. Piraattiahventen poikasilla peräaukko sijaitsee peräevän takana, mutta kalan kasvaessa peräaukko siirtyy kalan kurkun kohdalle. Väriltään piraattiahven on hopeanharmaa mustin pistein ja silmän alla ja pyrstössä on tumma juova.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piraattiahvenella on 2 alalajia. Näistä A. s. gibbosus elää Yhdysvaltain Meksikonlahden rannikon joissa, Mississippijoessa ja Suurissa järvissä. Alalaji A. s. sayanus elää itärannikolla etelässä aina Floridaan asti. Piraattiahvenen elinympäristöä ovat runsasta vesikasvillisuutta kasvavat järvet, lammet ja hitaasti virtaavat joet. Piraattiahvenet ovat yöaktiivisia ja saalistavat ravinnokseen vesihyönteisiä ja hyönteisten toukkia, pieniä äyriäisiä sekä pieniä kaloja mukaan lukien pienempiä lajitovereitaan. Lajin kutuaika on toukokuussa ja kutu tapahtuu vesikasvillisuuden jokkoon. Koiraat vartioivat aggressiivisesti hedelmöittyneitä mätimunia.[1][2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b NatureServe: Aphredoderus sayanus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 09.09.2013. (englanniksi)
  2. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 234. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 09.09.2013). (englanniksi)
  3. a b Family Aphredoderidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 8.9.2013. (englanniksi)
  4. a b Aphredoderus sayanus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 9.9.2013. (englanniksi)
  5. a b Meghan Miner: Aphredoderus sayanus Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Viitattu 09.09.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.