Pipetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muovisia pasteur-pipettejä 100ml keitinlasissa

Pipetti eli nostopilli tai tiputin on laboratorioväline, jonka tarkoituksena on mitata hyvin tarkkoja ainemääriä. Pipettejä löytyy yksinkertaisista kertakäyttöisistä pipeteistä tilavuusalueeltaan säädettäviin ja sähköisiin pipetteihin. Yleisimmin käytössä ovat ns. pasteur-pipetit, mittapipetit sekä täyspipetit. Vaativampiin laboratorioanalyyseihin käytetään mekaanisia ja sähköisiä nesteannostelijoita, joiden kanssa käytetään kertakäyttöisiä pipetin kärkiä.

Pasteur-pipetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pasteur-pipetti on yksinkertaisuudessaan putki, jonka toiseen päähän on asetettu palje, ja toinen pää on sipistetty ohueksi. Kun paljetta painetaan poistuu putkesta ilmaa, kun putken pää viedään liuokseen ja palje vapautetaan imeytyy nestettä putken sisään. Näin liuosta voidaan siirtää astiasta toiseen. Kun liuosta halutaan laskea uuteen kohteeseen painetaan paljetta varovasti. Hienoisella harjoittelulla opitaan helposti siirtämään ainemäärä pisaran tarkkuudella.

Mittapipetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20 ml:n mittapipetti

Mittapipetit ovat lähinnä pitkiä lasi- tai kertakäyttöisiä muoviputkia, joihin on merkitty asteikko. Mittapipetteihin liuosta imettäessä käytetään usein kumipumpettia tai pipetointilaitteita. Pumpetti on hieman monimutkaistettu palje, siinä on ilman tyhjennysventtiili, ilman poistoventtiili sekä imuventtiili. Kulloistakin venttiiliä säätämällä voidaan mittapipettiin imeä haluttu määrä liuosta. Pipetointilaitteet ovat sähkökäyttöisiä ladattavia pipetoinnin apuvälineitä. Näihin laitteisiin sopii suurin osa serologisista eli mittapipeteistä. Laitteissa on nopeuden säätömahdollisuus sekä irrotettavat adapterit, jotka tekevät suodattimen vaihdosta helppoa.

Täyspipetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täyspipetit ovat mittapipettejäkin tarkempia välineitä. Niillä voidaan mitata äärimmäisen tarkasti haluttuja tilavuuksia. Yleisimmin täyspipeteissä on putken keskellä hienoinen laajentuma, joka on tilavuudeltaan hyvin tarkkaan säädelty. Tämän laajentuman yläpuolella on merkkiviiva, johon liuoksen alapinnan asetuttua saadaan hyvin tarkka tilavuus. Täyspipettejä käytetään usein tarkkoja tilavuuksia mitattessa, kuten esimerkiksi titrauksissa.

Mekaaninen säädettävä pipetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaaninen pipetti on nesteannostelija, joka toimii ns. ilmamäntäperiaatteella kertakäyttöisen pipetin kärjen kanssa: Mekaanisen pipetin käyttöpainike painetaan alas ja pipetin kärki kastetaan nesteeseen, käyttöpainikkeen vapauttaminen imee säädetyn tilavuuden nestettä pipetin kärkeen. Käyttöpainikkeen painaminen pohjaan työntää nesteen pipetinkärjestä ulos. Mekaanisia pipettejä on kiinteätilavuuksisia että säädettäviä sekä yksi- ja monikanavaisia.

Sähköpipetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköpipetti eli elektroninen pipetti toimii samalla ilmamäntäperiaatteella kuin mekaaninen pipetti, mutta käyttöpainike ja/tai kärjenpoistaja toimivat elektronisesti napin painalluksella. Sähköpipetti toimii ladattavan akun avulla ja tarvitsee lataustelineen tai suoran latauksen toimiakseen. Sähköpipettejä on sekä yksi- ja monikanavaisia. Pipetoinnin tarkkuus ja toistettavuus on ensiarvoisen tärkeää luotettavien analyysitulosten saavuttamiseksi. Sähköpipetin käyttö eliminoi ihmisen kädenjäljen ja tulokset ovat aina toistettavia käyttäjästä riippumatta. Lisäksi pipetointi tällä tavoin rasittaa pipetoijaa vähemmän, edesauttaen laboratoriotyöskentelymukavuutta.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.