Erlenmeyerpullo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Erlenmeyer)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
250 millilitran leveäkaulainen ja 100 millilitran kapeakaulainen erlenmeyeri

Erlenmeyer (erlenmeyerkolvi) eli erla on ympyräpohjaisen kartion muotoinen astia, jossa on käyttötarkoituksesta riippuen ohut tai leveä kaula.[1] Muotonsa ansiosta erlenmeyerien sisältöä voidaan sekoittaa hyvin, ja suuri pohjapinta-ala ehkäisee kaatumista.[2] Erlenmeyerkolveja kutsutaan usein myös hiukan virheellisesti keittopulloiksi (keittopullo on sama kuin pyörökolvi).lähde? "Erloja" voidaan käyttää hyödyksi titrauksissa, kaasujen valmistuksessa, ja suodatuksessa, sekä solu- ja bakteeriviljelmissä.[3] Etenkin ohutkaulaiset erlenmeyerit ovat vaikeita puhdistettavia, ja useimmiten ne on helpointa puhdistaa laskemalla pulloon useaan kertaan kulloinkin soveliasta liuotinta.lähde?

Astia on saanut nimensä sen kehittäneen saksalaisen kemistin Emil Erlenmeyerin mukaan.[2][4] Erlenmeyer kehitti pullonsa 1850-luvun lopulla. Se julkaistiin sen vuonna 1860 ensimmäisen kerran lehdessä ja Erlenmeyer oli tuolloin alkanut tuottaa ja myydä pullojaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1.  : Erlenmeyerit ja dekat Solunetti. 2006. Viitattu 14.10.2018.
  2. a b c Today in Chemistry History – Emil Erlenmeyer and the Erlenmeyer Flask Compoundchem.com. Viitattu 14.10.2018 (englanniksi).
  3. Sack, Harald: Emil Erlenmayer and the Erlenmayer Flask SciHi BlogSciHi Blog. 28.6.2017. Viitattu 14.10.2018.
  4. Biologia:erlenmeyerpullo Tieteen termipankki. Viitattu 14.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.