Toistettavuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Toistettavuus viittaa tutkijan tai itsenäisesti toimivan henkilön kykyyn toistaa kokonainen koe tai tutkimus. Se on yksi tieteellisen menetelmän pääperiaatteista ja riippuvainen ceteris paribuksesta (muiden asioiden yhtäläisinä pysymisestä).

Tuloksia kutsutaan vertailukelpoisiksi, jos ne on saavutettu käyttäen samoja toistettavia kokeellisia menetelmiä (erillisissä kokeissa). Perusajatus näkyy Aristoteleen toteamuksessa, ettei ole olemassa yksilön tieteellistä tietoa. Kaiken tiedon – kaiken tieteen – on siten väistämättä muodostettava yleisiä käsitteitä ja vedottava niihin vastaavien symbolien avulla. Aristoteleen käsitys yksilön tiedon epätieteellisyydestä johtuu siitä, että hänen aikanaan ei ollut tilastotiedettä, joten hän ei voinut vedota yksilön tilastolliseen keskiarvoon.

Tietyn kokeellisesti saavutetun arvon sanotaan olevan toistettavissa jos eri henkilöiden suorittamien jäljennettyihin malleihin kohdistuvien mittausten tai havaintojen välillä on olemassa suuri yhtäpitävyys eri ympäristöissä – toisin sanoen, jos kokeellisella tuloksella on suuri tarkkuus.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ASTM E177

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Reproducibility