Ceteris paribus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ceteris paribus on latinaa ja tarkoittaa "muiden asioiden pysyessä yhtäläisinä"[1]. Kausaliteettia selitettäessä voidaan käyttää termiä ceteris paribus viittaamaan siihen, että selitetyn lähtötilanteen ja annettujen lähtöarvojen lisäksi prosessin lopputulokseen saattaa vaikuttaa myös kausaalisen prosessin ulkopuolisten tekijöiden muutos.lähde?

Termiä käytetään usein taloustieteissä kuvaamaan dynaamisen järjestelmän tiettyjen osaprosessien toimintaa, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen. Voidaan esimerkiksi sanoa, että jos pihvin hinta laskee, "ceteris paribus", yhä useammat ihmiset ostavat pihviä. Tällöin muita kysyntään liittyviä muutoksia kuin lihan hinnan muutos ei tapahdu. Tällainen muu muutos voisi olla esimerkiksi kuluttajien käytettävissä olevien tulojen muutos, joka vaikuttaa kuluttajien haluun ostaa tietyn hintaluokan hyödykkeitä.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ceteris Paribus investopedia.com. Viitattu 23.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Reutlinger, Alexander & Schurz, Gerhard & Hüttemann, Andreas: Ceteris Paribus Laws The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.