Pietari–Varsova-rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pietari–Varsova-rata on Pietarin ja Varsovan välinen rautatie. Se kulkee viiden maan – Venäjän, Latvian, Liettuan, Valko-Venäjän ja Puolan – alueella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatien suunnittelutyön käynnisti Venäjän keisari Nikolai I 15. helmikuuta 1859 antamallaan määräyksellä. Määräys radan rakentamisesta allekirjoitettiin 23. marraskuuta 1851, ja rakennustyöt käynnistyivät seuraavana vuonna.

Työmaa jaettiin aluksi viiteen osaan, jotka olivat Pietari–Pihkova 269 km, Pihkova–Daugavpils 256 km, Daugavpils–Vilna 155 km, Vilna–Białystok 221 km ja Białystok–Varsova 173 km.

Vuoteen 1854 mennessä kolme pisintä osuutta oli jaettu kahtia, joten osastojen määrä nousi kahdeksaan. Ne olivat

Työt edistyivät nopeasti, ja 1. marraskuuta 1853 liikenteelle avattiin ensimmäisenä Pietarin ja Hatsinan välinen 45 kilometriä pitkä rataosuus. Vuosina 1853–1857 rakennettiin Laukaanjoen yli professori Stanislav Valerianоvitš Kerbedzin suunnittelema rautatiesilta. Se oli Venäjän ensimmäinen metallista valmistettu rautatiesilta ja yksi aikakautensa taidokkaimpia rakennelmia Euroopassa. Sillassa oli kaksi jännettä, joista kumpikin oli 56,1 metriä pitkä.

Krimin sodan syttyminen vuonna 1854 hankaloitti ratatöiden etenemistä niin paljon, että valtion varoin rataa saatiin valmiiksi vain Pietarista Hatsinaan.[1][2]

Sodan jälkeen valtio alkoi jälleen panostaa rakennustöiden loppuun saattamiseen. 10. lokakuuta 1856 Venäjän ministerineuvosto teki päätöksen töiden rahoittamisesta ulkomaisella pääomalla. Pääosin Ranskan rahoittamana perustettiin 26. tammikuuta 1857 yhtiö (Главное общество российских железных дорог), jonka hallintaan siirtyivät sekä rata että sen rakennustyöt. Rata valmistui sen jälkeen nopeasti. Osuus Hatsinasta Laukaaseen avattiin liikenteelle 5. joulukuuta 1857, Laukaasta Pihkovaan 10. helmikuuta 1859, Pihkovasta Ostroviin 26. tammikuuta 1860, Ostrovista Daugavpilsiin 8. marraskuuta 1860, Daugavpilsistä Lentvarisiin 15. maaliskuuta 1862 ja viimeinen osuus Lentvarisista Varsovaan 15. joulukuuta 1862.[3]

Ratakartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennepaikka km Yhteydet
Alun perin Varsovan asema, nykyään lähtö: Vitebskin asema, Pietari
Hatsina  Kraasselaan  Iivananlinnaan
Luga
Pihkovan rautatieasema, Pihkova  Petseriin
Ostrov
Pytalovo
Alun perin Rēzekne I, nykyään Rēzekne II asema, Rēzekne
Daugavpilsin asema, Daugavpils
Švenčionėliai
Vilnan asema, Vilna
Lentvarisin asema, Lentvaris
Hrodnan asema, Hrodna
Sokółka
Białystok
Varsova

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.