Pytalovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pytalovon vaakuna.

Pytalovo (ven. Пыта́лово, latv. Pitalova, Abrene) on kaupunki Pihkovan alueella Venäjällä. Se sijaitsee Velikajajokeen laskevan Utrojan rannalla 102 kilometriä Pihkovasta lounaaseen. Kaupunki on Pytalovon piirin keskus. Sen alueella haarautuvat Pihkovasta Riikaan ja Väinänlinnaan johtavat rautatiet. Asukkaita on 6 500 henkeä (vuonna 2006).

Pytalovon kylä mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1782. Neuvosto-Venäjän ja Latvian välisen vuoden 1920 rauhansopimuksen mukaan Pytalovo ympäröivine alueineen liitettiin Latviaan. Vuodesta 1925 lähtien nimenä oli Jaunlatgale. Vuonna 1933 siitä tuli kaupunki ja vuonna 1938 se sai uuden nimen Abrene.

Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1944 Neuvostoliitto siirsi rajaa Latvian ja Venäjän neuvostotasavaltojen välillä siten, että kaupungista ympäristöineen tuli osa Venäjään kuuluvaa Pihkovan aluetta. Tästä Pytalovon piiristä käytiin kiistaa uudelleen itsenäistyneen Latvian ja Venäjän välillä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuodesta 1991. Vuonna 2007 maat allekirjoittivat rajasopimuksen, jonka mukaan alue kuuluu Venäjälle[1].

Kaupungin nähtävyyksiä ovat vuonna 1930 rakennettu uusvenäläistä tyyliä edustava Pyhän Nikolaoksen kirkko sekä seudun historiaa esittelevä Kansojen ystävyyden museo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kunnas, Kaja: Latvia ja Venäjä allekirjoittivat rajasopimuksen vuosien kiistelyn jälkeen HS.fi. 27. maaliskuuta 2007. Sanoma Osakeyhtiö. Viitattu 20. heinäkuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]