Pierre-Simon Laplace

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pierre-Simon Laplace
Jean-Baptiste Paulin Guérin, Pierre-Simon Laplace, 1838.
Jean-Baptiste Paulin Guérin, Pierre-Simon Laplace, 1838.
Henkilötiedot
Syntynyt23. maaliskuuta 1749
Beaumont-en-Auge
Kuollut5. maaliskuuta 1827 (77 vuotta)
Pariisi
Koulutus ja ura
Tutkinnot Caenin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Jean le Rond d'Alembert
Instituutti École Militaire
Tutkimusalue tähtitiede
matematiikka
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Pierre-Simon de Laplace (23. maaliskuuta 1749 Beaumont-en-Auge5. maaliskuuta 1827 Pariisi)[1] oli ranskalainen markiisi, tähtitieteilijä ja matemaatikko.[2] Hän suoritti perustavia planeettajärjestelmä- ja todennäköisyysteorian tutkimuksia, sekä esitti aurinkokunnan syntyä koskevan teorian, jonka mukaan aurinkokunta olisi syntynyt pyörivästä ja kutistuvasta kaasupilvestä. Hän tuli tunnetuksi myös differentiaalilaskentateorioiden kehittelijänä.

Laplace oli maanvljelijän poika, joka opiskeli aluksi teologiaa Caenin yliopistossa, mutta löysi kutsumuksensa matematiikan parista. Hän lähti Pariisiin mukanaan suosituskirje Jean Le Rond d'Alembertille, joka löysi Laplacelle työpaikan École Militairesta matematiikan opettajana.[1] Ranskan suuren vallankumouksen aikana kansalliskonventti nimitti hänet mittojen ja painojen komiteaan, josta hänet sittemmin erotettiin, koska hän ei “ollut riittävän vihamielinen kuningasvallalle”. Napoleonin aikana hänen arvostuksensa palasi, ja hän nousi ministeriksi ja kreiviksi sekä Ludvig XVIII:n aikana markiisiksi.[3]

Laplacen merkittävimmät tieteelliset työt ovat taivaanmekaniikan ja todennäköisyyslaskennan aloilta. Hänen kosmologinen oletuksensa oli, että taivaankappaleet olisivat kiertoliikkeen vaikutuksesta syntyneet kuumasta alkusumusta. Todennäköisyyksien laskemisessa Laplace tarkensi alan käsitteitä ja niiden matemaattista esitystapaa. Matematiikassa Laplace oli kehittämässä harmonisiin funktioihin johtavan osittaisdifferentiaaliyhtälön ja integraalimuunnoksiin kuuluvan Laplace-muunnoksen.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b O'Connor, J. J. & Robertson, E. F.: Pierre-Simon Laplace MacTutor. Viitattu 4.12.2014. (englanniksi)
  2. Boyer, Carl B. & Merzbach, Uta C.: Tieteiden kuningatar – Matematiikan historia, osa II, s. 688–692. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Art House, 1994. ISBN 951-884-158-6.
  3. a b ”Laplace, Pierre Simon de”, Otavan suuri ensyklopedia, 5. osa (kriminologia-makuaisti), s. 3539. Otava, 1978. ISBN 951-1-04827-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.