Pia Asikainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pia Merja Christina Asikainen (s. 23. helmikuuta 1972 Nakkila) on suomalainen dokumenttiohjaaja ja toimittaja.[1]

Pia Asikainen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Kaija Koo: Tinakenkäkuningatar[2] sai ensi-iltansa tammikuussa 2023 Yle TV1:llä.

Asikaisen ohjaama ja käsikirjoittama Mestarit: Koko tarina[3] - dokumentti seuraa kulissien takana, miten Mestarit - Kaija Koo, Vesala, Ellinoora ja Jenni Vartiainen kiertuetta suunnitellaan.

Asikaisen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Luovia suhteita- Sidonta vie Jarnon ja Saaran toiseen todellisuuteen käsittelee japanilaista köysisidontaa eli shibaria. Dokumentti sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2021. Asikaisen ohjaama Eurovision Diaries - Viisupäiväkirjat sai ensi-iltansa huhtikuussa 2020. Dokumentin kuvasivat viisufanit ympäri maailman. Dokumentin selostaa Krista Siegfrids.[4] Projektiin liittyi euroviisuhenkinen kappale “Love is my favourite song”, jonka esitti Sonja Lumme feat. euroviisufanit ympäri maailman. Suomen Euroviisuklubi valitsi Asikaisen vuosittaisen “12 points” -palkinnon saajaksi vuonna 2021[5].

Pia Asikaisen ohjaama ja yhdessä koomikko Kaisa Pylkkäsen kanssa käsikirjoittama All Female Panel - Pako Espanjasta [6] kertoo siitä, kun neljä stand up -koomikkoa kohtaavat Espanjan tourneella koronan. Tv-dokumentti sai ensi-iltansa 1.4.2020 ja on ensimmäinen suomalainen koronaa käsittelevä dokumentti [7]

Asikaisen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Baher Of Finland[8] sai TV ensi-iltansa Suomessa 4.12.2019 ja kansainvälisen festivaali ensi-iltansa Amsterdamissa "International Queer and Migrant Filmfestivaaleilla" 7.12.2018.[9] Asikaisen dokumenttielokuva Mun sukupuoli nähtiin tammikuussa 2018 TV1:llä.

Asikainen on tehnyt erityisesti matkaohjelmia, kuten TV1:n Liftarit[10] -sarjan (2017) juontajana ja ohjaajana sekä TV2:n Sohvasurffaajat -sarjan (2011–2013) ohjaajana, kuvaajana ja käsikirjoittajana. Sohvasurffaajat -sarja voitti Viikoittainen Asiaohjelma -palkinnon Koura -gaalassa vuonna 2012. Sarja oli myös ehdolla Prix Europassa "The Marketplace of innovation" -sarjassa. Sohvasurffaajat sarjaa tehtiin kaksi kautta. Sarjassa näyttelijä Lotta Kaihua ja Pia Asikainen matkustivat ensimmäisellä kaudella Mustallamerellä ja toisella kaudella Etelä-Euroopassa ja arabimaissa.

Asikainen on ohjannut myös musiikkivideoita ja soittaa kitaraa yhtyeessä Liquid Sisters.[11] Hänen muita yhtyeitään on ollut muun muassa Make it Lewis ja Ivalo.

Pia Asikainen pelaa jalkapalloa Kampin piiri -nimisessä naisten harrastejoukkueessa ja hänet on valittu "Rockfutis Mimmilegendaksi" Rockfutis SM -kisoissa Kotkassa 2018. Muut vuosien varrella palkitut ovat musiikkimoguli Epe Helenius, näyttelijä Jukka Virtanen ja musiikkivaikuttaja Juhani Merimaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]