Peter Sutcliffe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peter William Sutcliffe (Yorkshiren teurastaja; 2. kesäkuuta 194613. marraskuuta 2020[1]) oli brittiläinen sarjamurhaaja, joka tappoi kolmetoista naista Englannissa vuosina 19751980. Lisäksi hän hyökkäsi seitsemän muun kimppuun[2].

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sutcliffe oli viisilapsisen sisarusparven vanhin, arka ja kiltti lapsi. Hän oli pettymys isälleen, jonka mielestä poika oli liian hintelä, lyhyt, saamaton ja ujo. Isä suhtautui häneen ärtyisästi ja halveksivasti. Sutcliffeä kiusattiin myös koulussa, minkä vuoksi hän lintsasi sieltä kerran kaksi viikkoa. Koulussa hän oli vetäytyvä ja passiivinen.[3]

Sutcliffen veli oli vähän väliä vankilassa, hänen isänsä oli kerran pidätetty murtautumisesta taloihin ja jotkut Sutcliffen läheisimmistä ystävistä harrastivat murtovarkauksia.[3]

Sutcliffe ja hänen sisaruksensa pelkäsivät itsevaltaista ja hirviömäistä isäänsä. Isä saattoi mielivaltaisesti esimerkiksi keskeyttää muiden television katselun vaihtamalla kanavaa ja peittämällä toisten näkymän. Hänellä oli lisäksi tapana hyväksikäyttää ohikulkevia tyttöjä tunkemalla käsiään heidän hameidensa alle. Sutcliffe turvasikin äitiinsä, vaikka olisi halunnut olla isänsä ja pikkuveljiensä kaltainen itsevarma naistenmies. Sutcliffe seurusteli puolalaisbrittiläisen Sonia Szurman kanssa.[3]

Sutcliffen molemmat vanhemmat pettivät toisiaan, mutta vain isälle se oli sallittua. Äiti eli alistetussa asemassa. Saatuaan selville vaimonsa pettävän häntä, isä käski lapset, Sonian tullessa Sutcliffen seurassa, mukaansa hotelliin, jonka äiti oli varannut rakastajalleen ja pakotti henkilökunnan päästämään heidät huoneeseen odottamaan. Äidin tullessa isä nöyryytti häntä lasten nähden saamalla raivokohtauksen ja pakottamalla hänet pitämään iltaa varten ostamaansa seksikästä alusasua. Myöhemmin isä on todennut Sutcliffen järkyttyneen tapahtumasta ollen kauhusta jäykkänä.[3]

Nuorena aikuisena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sutcliffe meni vuonna 1974 28-vuotiaana naimisiin Sonian kanssa[4]. Hänelle selvisi kuitenkin, että Sonia petti häntä italialaisen urheiluauton omistavan miehen kanssa[3]. Sutcliffe aikoi ostaa seksiä, mutta ei onnistunut saamaan erektiota ja häneltä vietiin rahaa. Sutcliffen vaatiessa myöhemmin baarissa häneltä huijattuja 5 puntaa takaisin prostituoitu kailotti tapahtuneen paikallaolijoille ja Sutcliffelle naurettiin. Tämän jälkeen Sutcliffe alkoi seurata toista tuntematonta prostituoitua ja löi häntä tiilellä. Sutcliffe joutui auton rekisterinumeronsa perusteella kuulusteluun, mutta hänet päästettiin vapaaksi kun hän sanoi, että kyse oli tavanomaisesta riidasta.[3]

Sutcliffe alkoi pysäytellä autoaan prostituoitujen eteen ja kysyä hintaa, vain saadakseen todeta "senkö arvoisia te olette". Hän hyökkäsi vielä kahdesti vasaralla prostituoitujen kimppuun ennen kuin murhasi ensimmäisen uhrinsa.[3]

Murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhasarjan Sutcliffe aloitti vuonna 1975. Osa uhreista oli seksityöläisiä, osa sattumanvaraisesti valittuja. Sutcliffe teki uhreilleen usein hyvin raakaa väkivaltaa ennen ja jälkeen kuoleman[2]. Vuonna 1977 Sutcliffe muutti vaimonsa kanssa Bradfordin Heatonissa sijainneeseen asuntoon, jossa he asuivat myös pidätyshetkellä. 8. marraskuuta 1978 Sutcliffen äiti Kathleen kuoli 59-vuotiaana.

Huhtikuussa 1980 Sutcliffe pidätettiin rattijuopumuksesta epäiltynä. Hän teki vielä kaksi murhaa tämän jälkeen. Uudemman kerran hänet pidätettiin 2. tammikuuta 1981. Prostituoidun seurassa ollut Sutcliffe oli jäänyt kiinni väärien rekisterikilpien pitämisestä autossa. Hän joutui poliisiasemalle, jossa häntä alettiin kuulustella myös murhien johdosta. Hänen piirteensä sopivat yhteen sarjamurhaajasta tiedettyjen tuntomerkkien kanssa. Myös Sutcliffen aseet löydettiin, ja hän tunnustautui sarjamurhaajaksi 4. tammikuuta.

Oikeuden mukaan hän toimi täydessä ymmärryksessä, joten hänet tuomittiin toukokuussa 1981 murhista ja murhan yrityksistä 20-kertaiseen elinkautiseen[2]. Hänen kohdallaan annettiin suositukseksi vähintään kolmenkymmenen vuoden istuminen[5]. Median mukaan Sutcliffe oli kuitenkin harhainen ja kuvitteli olevansa suorittamassa Jumalan antamaa tehtävää. Vuonna 1984 hän saikin diagnoosin paranoidisesta skitsofreniasta ja hänet siirrettiin Broadmoorin vankimielisairaalaan.[2] Vankilaviranomaiset ovat olleet huolissaan hänen turvallisuudestaan mielisairaalassa[2], sillä Sutcliffe on joutunut pahoinpidellyksi useaan otteeseen.

Sutcliffen lääkärien mukaan hän ei enää pitkään aikaan ole ollut muille vaaraksi[2]. Vuonna 2009 brittioikeus päätti, ettei Sutcliffeä silti tulla koskaan vapauttamaan. Heinäkuussa 2010 Britannian korkein oikeus päätti olla antamatta Sutcliffelle armahdusmahdollisuutta, mikä tarkoittaa sitä, että hän viettää loppuelämänsä vankeudessa.[6] Tapausta tutkineen etsivän mukaan Sutcliffea ei pitäisi vapauttaa, koska hän on läpikotaisin paha ihminen[6].

Vuonna 2016 Sutcliffe siirrettiin Broadmoorin vankimielisairaalasta Durhamin vankilaan. Tuolloin hän oli ollut vangittuna jo 35 vuotta.[2] Hänen vaimonsa on eronnut hänestä. Sutcliffen isä kuoli vuonna 2004.

Sutcliffe kuoli 13.11.2020 koronavirukseen Durhamin vankilassa. Vankilaviranomaisten mukaan kuolinsyy oli COVID-19-sairaus, jonka hoidosta Sutcliffe kieltäytyi. Hän kärsi myös monista muista fyysisistä ja psyykkisistä sairauksista.

Kuolleet uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sutcliffe käytti murhissa vasaraa ja puukkoa. Osa uhreista oli prostituoituja. Suluissa on mainittuina uhrien iät kuollessa ja kuolinpäivät.

 • Wilma McCann (28 v.; 30. lokakuuta 1975)
 • Emily Jackson (42 v.; 20. tammikuuta 1976)
 • Irene Richardson (28 v.; 5. helmikuuta 1977)
 • Patricia Atkinson (32 v.; 23. huhtikuuta 1977)
 • Jayne MacDonald (16 v.; 26. kesäkuuta 1977)
 • Jean Jordan (20 v.; 1. lokakuuta 1977)
 • Yvonne Pearson (21 v.; 21. tammikuuta 1978)
 • Helen Rytka (18 v.; 31. tammikuuta 1978)
 • Vera Millward (40 v.; 16. toukokuuta 1978)
 • Josephine Whitaker (19 v.; 4. huhtikuuta 1979)
 • Barbara Leach (20 v.; 2. syyskuuta 1979)
 • Marguerite Walls (47 v.; 20. elokuuta 1980)
 • Jacqueline Hill (20 v.; 17. marraskuuta 1980)

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 19781979 John Samuel Humble (”Wearside Jack”) esiintyi kolmessa kirjeessä ja yhdellä kasetilla Yorkshire Ripperinä. Humblen henkilöllisyys oli pitkään arvoitus. Hänet pidätettiin vasta vuonna 2005 ja tuomittiin kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Yorkshire Ripper serial killer Peter Sutcliffe has died
 2. a b c d e f g 31 vuotta mielisairaalassa - "Yorkshiren viiltäjä" saamassa siirron iltalehti.fi. Viitattu 26.9.2016.
 3. a b c d e f g The brutal father who made him a monster dailymail.co.uk. Viitattu 26.9.2016.
 4. Peter Sutcliffe: The Yorkshire Ripper Crime & Investigation Network. Viitattu 26.9.2009. (englanniksi)
 5. Isoniemi, Jaakko: Oikeus: "Yorkshiren viiltäjä" kuolee vankilassa Iltalehti. 16.07.2010. Viitattu 13.07.2014.
 6. a b "Yorkshiren viiltäjä" ei saa armahdusmahdollisuutta Yle. 16.07.2010. Viitattu 13.07.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]