Perjantai on pahin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perjantai on pahin
Freaky Friday
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Mark Waters
Käsikirjoittaja Heather Hach
Leslie Dixon
Perustuu Mary Rodgersin samannimiseen romaaniin
Tuottaja Andrew Gunn
Mario Iscovich
Ann Marie Sanderlin
Säveltäjä Rolfe Kent
Kuvaaja Oliver Wood
Leikkaaja Bruce Green
Tuotantosuunnittelija Cary White
Pukusuunnittelija Genevieve Tyrrell (käännä suomeksi)
Pääosat Lindsay Lohan
Jamie Lee Curtis
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 2003
Kesto 97 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 20 miljoonaa $
Tuotto 160 miljoonaa $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Perjantai on pahin (engl. Freaky Friday) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva, joka perustuu kirjailija Mary Rodgersin samannimiseen romaaniin. Sen pääosia esittävät Lindsay Lohan Anna Colemanina ja Jamie Lee Curtis hänen äitinään. Elokuvassa heidän kehonsa vaihtuvat kiinalaisen onnenkeksin myötä. Elokuvassa näyttelevät myös Mark Harmon ja Chad Michael Murray.

Kyseessä on kolmas kerta, kun Disney filmatisoi Rodgersin romaanin. Alkuperäinen elokuva julkaistiin vuonna 1976 ja sen pääosia näyttelivät Barbara Harris äitinä ja Jodie Foster hänen tyttärenään. Vuoden 1995 uudelleenfilmatisointi tuotettiin ABC:lle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Anna (Lindsay Lohan) on teinityttö, jota koulu ei suuremmin kiinnosta. Hän haluaa vain tavata söpöjä poikia ja soittaa kitaraa bändissään ystäviensä kanssa. Anna on ihastunut koulussa tapaamaansa poikaan, Jakeen (Chad Michael Murray), ja englanninopettaja Bates vainoaa häntä. Annan isä on kuollut, pikkuveli Harry (Ryan Malgarini) on ärsyttävä pikkuveljien tapaan ja psykologiäiti Tess (Jamie Lee Curtis) yrittää saada perheen elämän pysymään kasassa. Tess on menossa lauantaina naimisiin miesystävänsä Ryanin (Mark Harmon) kanssa, jota Anna ei halua hyväksyä. Anna soittaa bändissä kavereidensa Maddien (Christina Vidal) ja Pegin (Haley Hudson) kanssa. Tess antaa heidän harjoitella autotallissa. Elokuvan alussa he saavat kuulla pääsevänsä bändikisaan varapaikalta, ja heillä on mahdollisuus voittaa koko kisa. Tessin häiden harjoituspäivälliset ovat kuitenkin samana iltana kuin kisa.

Häitä edeltävänä torstaina Anna ja Tess riitelevät ja päätyvät kiinalaisen ravintolan naistenhuoneelle. Siellä Pei-Pei-nimisen ravintoloitsijan äiti tulee tarjoamaan heille kiinalaiset onnenkeksit. Kun Anna ja Tess avaavat keksit, maa alkaa järistä, mutta vain he tuntevat sen. Seuraavana aamuna Anna ja Tess huomaavat kauhukseen siirtyneensä toistensa ruumiisiin. He uskovat selviytyvänsä hyvin toistensa elämästä, mutta molemmilla päivä on koettelemuksia täynnä. He saavat kuulla Pei-Peiltä (Rosalind Chao), että muuttuminen takaisin on mahdollista, kun keksissä ollut asia toteutuu. Perjantai huipentuu harjoitusillallisiin ja bändikisaan, johon Ryan päästää Annan soittamaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lindsay Lohan  Anna Coleman  
 Jamie Lee Curtis  Tess Coleman  
 Mark Harmon  Ryan  
 Harold Gould  isoisä Allan Coleman  
 Ryan Malgarini  Harry Coleman  
 Chad Michael Murray  Jake  
 Stephen Tobolowsky  Elton Bates  
 Christina Vidal  Maddie  
 Haley Hudson  Peg  
 Rosalind Chao  Pei-Pei  
 Lucille Soong  Pei-Pein äiti  
 Willie Garson  Evan  
 Dina Waters  Dottie Robertson (Dina Spybey)  
 Julie Gonzalo  Stacey Hinkhouse  
 Christina Marie Walter  Same Shirt Girl  
 Chris Carlberg  rumpali Ethan  
 Danny Rubin  basisti Scott  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tuottaja Andrew Gunn toivoi alussa äidin roolia Jodie Fosterille, joka oli esittänyt tytärtä Annabelia alkuperäisessä vuoden 1976 elokuvassa. Foster kieltäytyi roolista, sillä hän halusi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Lisäksi hänen mukaansa temppu olisi voinut laskea elokuvan suosiota. Annette Bening palkattiin äidin rooliin, mutta hänkin joutui luopumaan siitä perhesyihin vedoten. Lopulta vain neljä päivää ennen kuvausten alkua Jamie Lee Curtis sai roolin.

Lindsay Lohanin roolihahmo käsikirjoitettiin alun perin gootiksi, mutta hän uskoi ettei kukaan kokisi sitä omakseen.[1]

Marc McClure, joka näytteli Boris Harrisia, Annabel-tyttären ihastuksen kohdetta alkuperäisessä elokuvassa, tekee elokuvassa lyhyen cameo-roolin lähettinä. Ohjaaja Mark Waters tekee myös cameon häissä, jossa hän pitelee vauvaa. Elokuvan loppukohtauksessa, jossa Anna tanssii Jaken kanssa, nainen tanssii vanhan herrasmiehen kanssa ja katsoo kameraa. Kyseessä on Lindsay Lohanin äiti Dina Lohan.

Valokuvat elokuvan alussa ovat Jamie Lee Curtisin ja hänen tyttärensä Annie Guestin.

Ryan Shuck valmensi Jamie Lee Curtisia kitaransoitossa konserttikohtausta varten. Lindsay Lohan harjoitteli kitaransoittoa vuoden ajan ennen elokuvan tuotantoa.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotie kirjoitti vastaavia rooli- ja identiteettileikittelyjä nähdyn elokuvissa niin usein, että tuoreita näkökulmia niihin on vaikea keksiä. Opettavaisen komedian hän arveli vetoavan parhaiten noin kymmenvuotiaisiin tyttöihin, joille hattarankevyt hömppäsatu tarjoaa sentään aktiivisemman samastumiskohteen kuin kivasta prinssipoikaystävästä haaveilijan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peretz, Evgenia. "(url is only partial article) Confessions of a Teenage Movie Queen", Vanity Fair, 1.2.2006. Luettu 3.9.2008. “As the script was written, the character was Goth, Lohan recalls: "No one could relate to the character when she was really Goth. There was nothing there." She took it upon herself to change it - before the audition. "I dressed really preppy," she says. "I wore a collared turquoise Abercrombie & Fitch shirt and khaki pants, swear to God, with a white headband. And my hair was really straight and pretty and red and blond. My agent calls and was like, 'What are you doing?!'" The studio ended up re-writing the character entirely.” 
  2. Valotie, Päivi: Ei ole helppoa olla toisen hameessa Turun Sanomat. 20.12.2003. Viitattu 18.4.2019.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.