Per Olof Hallman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Per Olof Hallman

Per Olof Hallman (16. toukokuuta 1869 Ödeshög18. heinäkuuta 1941 Tukholma) oli ruotsalainen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija.

Hallman opiskeli Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa Tukholmassa vuosina 1887–1990 ja Kuninkaallisessa taideakatemiassa vuosina 1890–1993. Hänestä tuli Tukholman kaupungin rakennuslautakunnan virkamies vuonna 1894 ja lautakunnan vakinainen arkkitehti vuonna 1902. Vuonna 1897 Hallman nimitettiin kaupunkisuunnittelun dosentiksi kuninkaalliseen teknilliseen korkeakouluun ja vuonna 1906 arkkitehdiksi yli-intendentin konttoriin. Vuonna 1913 Hallman nousi Tukholman apulaiskaupunginarkkitehdiksi ja vuosina 1921–1927 hän toimi kaupungin kaupunkisuunnittelukonttorin päällikkönä.

Hallman oli erikoistunut kaupunkisuunnitteluun ja oli alansa modernien ja progressiivisten aatteiden puolestapuhuja. Vuonna 1901 hän voitti yhdessä Fredrik Sundbärgin kanssa uudesta göteborgilaisesta kaupunginosasta Johannebergista järjestetyn suunnittelukilpailun ensimmäisen palkinnon. Göteborgin lisäksi Hallman suunnitteli alueita useisiin muihinkin ruotsalaisiin kaupunkeihin, huomattavimpana Tukholmaan. Tukholmassa Hallman oli suunnittelemassa muun muassa Lärkstadenin, Helgalundenin, Röda bergenin, Eriksbergin, Blecktornsparkenin, Gamla Enskeden ja Aspuddenin alueita.

Hallman toimi palkintotuomarina muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Trollhättanissa järjestetyissä suunnittelukilpailuissa. Kaupunkisuunnittelun lisäksi hän suunnitteli rakennuksia.

Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.