Pentti Piri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pentti Piri (k. 27. tammikuuta 1597) oli suomalainen talonpoika ja yksi nuijasodan kapinapäälliköistä. Hän oli Lapualta.

Piri oli naimisissa enaimmäisen kerran Kaisa Paavontytär Kaupin (s. 1555) kanssa. Toinen vaimo oli Karin Järvi (1554–1600). Pirin vanhemmat olivat Tynius Heikinpoika Piri ja Anna Heikintytär.

Vuonna 1582 Piri siirtyi asumaan Vuohisluoma-nimiseen paikkaan (nykyiseen Alahärmään), jossa viljeli maatilaa. Vuonna 1593 häntä oli käräjillä rangaistu rauhanrikoksesta. Vuonna 1596 hän oli mukana talonpoikien valitusretkellä Ruotsissa. He valittivat Kaarle-herttualle Klaus Flemingin joukkojen linnaleirirasituksesta. Anders Wargelin merkitsi 1700-luvulla muistiin, että Piri johti talonpoikia nuijasodassa Jaakko Ilkan ja Yrjö Kontsaan ohella, ja nosti Isonkyrön ja Ilmajoen kapinaan. Piri joutui nuijasodan lopussa vangiksi. Hänet mestattiin toisten nuijapäälliköiden ohella Kyrön Kontsaansaaressa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pentti Pirin elämäkerta. Teoksesta Eero Kojonen: Etelä-pohjalaisia elämäkertoja (Vaasa 1965). ( Kokkola.fi, Web Archive 2006).