Pentelikon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
NASAn ilmakuva Ateenasta. Pentelin vuoristo sijaitsee kaupungin yläpuolella

Pentelikon, Penteli, Pendeli tai Pentelicus, (m.kreik. Πεντέλη), on vuorijono Attikan maakunnassa Kreikassa 16 km koilliseen Ateenasta. Antiikin aikana se tunnettiin tavallisesti nimellä Brilessos (m.kreik. Βριλησσός, Βριληττός). [1] Sen korkein huippu yltää 1109 metrin korkeuteen merenpinnasta. Vuoristosta yli 60 % on metsän peittämää. Antiikin aikana Pentelin marmori oli maailmankuulua, ja sitä käytettiin mm. Akropoliin temppelien, kuten Parthenonin rakentamisessa. Ateenan Panathinaikosin stadion on sekin tehty Pentelin marmorista. Nykyään kivilouhos on suojeltu ja varattu yksinomaan Akropoliksen restauroinnin tarpeisiin.

Alue on kärsinyt suurista metsäpaloista ainakin vuonna 1995, jolloin 6500 hehtaaria ja sata taloa tuhoutui, sekä vuonna 1998, jolloin tuli tuhosi 7500 hehtaaria ja vielä enemmän rakennuksia.[2]

Pentelikon-vuoren nähtävyyksiä antiikkisen kivilouhoksen lisäksi on vanha (perustettu 1578) Neitsyt Marian ylösnousemuksen luostari (Moni Pentelis) vuoren itäpuolella Marathoniin johtavan tien varrella. Vuorella on myös observatorio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perseus Digital Library At the NE corner of the Athenian plain, between Parnes and Hymettos, lies the mountain range of Pendeli, more commonly known in antiquity as Brilessos (e.g. Thuc. 2.23.1).
  2. GLOBAL FOREST FIRE ASSESSMENT 1990-2000, Fire Situation in Greece ...in 1995, a large fire (6 500 ha) on Penteli Mountain near Athens burned about 100 buildings, many of them homes. A second large fire on Penteli Mountain that burned 7 500 ha in 1998 resulted in the destruction of even more homes.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]