Peltier-elementti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltier-elementti. 16x16 mm, 1 V, 1 A.

Peltier-elementti on kahdesta erilaisesta materiaalista muodostettu, lämpösähköiseen ilmiöön perustuva yksinkertainen laite, jossa sähkövirta siirtää lämpöä elementin osien välillä tai vaihtoehtoisesti tuottaa sähköenergiaa lämpötilaerosta[1]. Laitteen keksi Jean Charles Athanase Peltier vuonna 1834. Sähkövirran vaikutuksesta elementin toinen puoli jäähtyy ja toinen lämpenee. Vaihtamalla sähkövirran suuntaa, myös lämmön siirtymissuunta vaihtuu.

Pienellä jännitteellä, mutta suurehkolla sähkövirralla toimivia Peltier-elementtejä käytetään pienimuotoisissa jäähdytystarpeissa kuten kylmälaukkujen tai tietokoneiden prosessorien jäähdyttämisessä.

Peltier-elementtejä käytetään yleensä nimenomaan jäähdytykseen, koska pelkkä sähkölämmitys voidaan helposti toteuttaa aivan tavallisella sähkövastuksella. Peltier-elementtejä voidaan silti käyttää myös lämmittämiseen, erityisesti sovelluksissa, joissa välillä tarvitaan jäähdytystä ja välillä lämmitystä.

Autokäyttöön suunnitelluissa kylmälaukuissa oleva 12 voltin Peltier-elementti vie noin 3-4 ampeerin virran ja on kooltaan 40x40 mm. Peltier-elementin hyötysuhde on huono, mutta se on huoltovapaa ja pienikokoinen. Tuulettimella tai jäähdytysrivoilla voidaan tehostaa lämmön siirtymistä peltier-elementin ja sitä ympäröivän ilmatilan välillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peltier-elementti.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Theorie des Peltier-Effektes (saksaksi)