Patrick Manning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo trinidadjatobagolaisesta poliitikosta. Samannimisestä yhdysvaltalaisesta soudun olympiamitalistista kertoo artikkeli Patrick Manning (soutaja).
Patrick Manning vuonna 2008.

Patrick Augustus Mervyn Manning (17. elokuuta 19462. heinäkuuta 2016[1]) oli Trinidad ja Tobagon pääministeri. Hän toimi pääministerinä 17. joulukuuta 1991 – 9. marraskuuta 1995 ja 24. joulukuuta 2001 – 2010[1] sekä konservatiivisen People’s National Movementin (kansallinen liike; PNM) johtajana 1987 lähtien. Manning oli parlamentissa San Fernando Eastin vaalipiiristä vuodesta 1971 lähtien ja oli pitkäaikaisin parlamenttiedustaja.

Manning suoritti korkeakoulututkinnon University of the West Indiesissa 1969 ja työskenteli geologina Texacolle. Hän oli ministerinasemissa vuosina 1981–198], ennen PNM:n häviötä. Manning johti puolueen voittoon 1991 vaaleissa ja nousi ensimmäisen kerran pääministeriksi. Syytöksiä korruptiosta ja yhteyksistä huumekauppiaisiin esitettiin. Manning jatkoi talouden uudistamista ja Trinidadin ja Tobagon dollarista tuli vapaasti vaihdettava. Monia valtion yrityksiä myytiin ulkomaalaisomistukseen. Vaalit järjestettiin vuonna 1995, vuotta ennen määräaikaa. PNM hävisi ja UNC:n (United National Congress, kansalliskongressi) Basdeo Pandaysta tuli pääministeri.

Manning toimi opposition johtajana 1995–2001. Hän hävisi myös 2000 vaalit, mutta hallituskriisin jälkeen 2001 järjestetyissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa PNM sekä hallitseva UNC saivat molemmat 18 paikkaa. Presidentti Arthur Robinson nimitti lopulta Manningin muodostamaan hallituksen. UNC:n Panday väitti tätä perustuslain vastaiseksi ja ilmoitti muodostavansa oman hallituksensa. Osaltaan kyse oli rotupolitiikasta, koska PNM on perinteisesti mustien ja UNC intialaissyntyisten puolue. Kun parlamentin alahuone ei saanut valittua puhemiestä, eikä budjettia saatu hyväksyttyä, presidentti Robinson hajotti sen ja lokakuussa 2002 järjestettiin jälleen vaalit. Manningin puolue voitti vaalit ja hän jatkoi pääministerinä.

Manningin hallinto keräsi syytteitä kyvyttömyydestä, korruptiosta ja nepotismista. Viisi puolueen virkamiestä oli tutkittavana. Manning nimitti vaimonsa Hazel Manningin senaattoriksi ja opetusministeriksi. Väkivaltarikollisuus kasvoi, erityisesti murhat ja panttivankien sieppaukset lunnaita varten. Öljyn hinnan nousu mahdollisti tuloverojen alentamisen ja yliopistokoulutuksen palauttamisen ilmaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Former Trinidad prime minister Patrick Manning dies Antigua Observer. 2.7.2016. Viitattu 3.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]