Paternosterhissi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
animated scheme of a paternoster
Eduskuntatalon paternosterhissi.

Paternosterhissi, ”herrahissi”, on hissi, joka muodostuu avointen osastojen ketjusta, joka kulkee pysähtymättä silmukkana talon sisällä ylös ja alas. Suomen tunnetuin paternosterhissi on käytössä Eduskuntatalossa. Hissityypin nimi ’pater noster’ (latinan sanoista jotka tarkoittavat ’isä meidän’) tulee siitä, että hissikorit liikkuvat ylös ja alas samalla tavalla kuin katolisten rukousnauhan helmet heidän lukiessaan useita Isä meidän -rukouksia. Paternosterhissit olivat suosittuja 1900-luvun alussa, sillä ne pystyvät kuljettamaan enemmän ihmisiä kuin tavalliset korihissit.

Yleinen harhaluulo on, että on vaarallista jatkaa matkaansa paternosterissa ylimmän kerroksen yläpuolella. Kori ei kuitenkaan litisty eikä käänny ylösalaisin. Sen sijaan koria kuljettava ketju on hissin kääntyessä esillä ja voi aiheuttaa tarttumisvaaran.

Suomessa paternosterhissejä on käytössä Eduskuntatalon lisäksi vanhassa Osuusliike Elannon pääkonttorissa, Helsingin Stockmannilla henkilökuntahissinä, Kansaneläkelaitoksen päätoimitalossa Nordenskiöldinkadulla, Hämeentie 19 entisessä OTK:n talossa ja Vakuutusyhtiö Sammon entisessä pääkonttorissa Turun Yliopistonkadulla rakennuksessa, jossa on nykyään Turun kaupungin keskushallinto ja muun muassa If Vahinkovakuutusyhtiö Oy[1]. Maailmalla esimerkiksi Tanskan parlamentissa (Folketinget) on yhä käytössä oleva paternosterhissi.

Paternosterhissin periaatteella tehdään myös varastohyllyjä. Hissiä pyörittämällä hyllyn jokaiselle tasolle päästään käsiksi seisontakorkeudelta..

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erikoisuutena harvinainen herrahissi Turun Sanomat. 24.7.2006. Viitattu 26.7.2012.