Patagonianpingviini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patagonianpingviini
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pingviinilinnut Sphenisciformes
Heimo: Pingviinit Spheniscidae
Suku: Spheniscus
Laji: magellanicus
Kaksiosainen nimi

Spheniscus magellanicus
(Forster, 1781)

Patagonianpingviinin levinneisyys
Patagonianpingviinin levinneisyys
Katso myös

  Patagonianpingviini Wikispeciesissä
  Patagonianpingviini Commonsissa

Patagonianpingviini (Spheniscus magellanicus) on eteläamerikkalainen pingviinilaji, joka on kaikkein yleisin juovapingviineistä (Spheniscus). Lajin lähimmät sukulaislajit ovat afrikanpingviini, perunpingviini ja galapagosinpingviini.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patagonianpingviini on keskikokoinen, mustavalkea ja kooltaan 70–76 cm. Pää on musta, jossa kulkee leveä valkea raita lähtien silmän takaa kiertyen korva-aukon ja leuan yhtyen kaulassa. Ylävartalo on mustaharmaa ja alavartalo valkoisen vivahteinen. Pään ja rinnan välissä on kaksi mustaa raitaa, joista alempi on hevosenkengän muotoinen.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pesintäalueita ovat rannikkoalueet Argentiinassa, Chilessä ja Falklandinsaarilla ja jonkin verran muuttaa Brasiliaan.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patagonianpingviini pesii pensaiden alla tai koloissa. Naaras munii kaksi munaa. Sekä koiras että naaras osallistuvat haudontaan vaihtaen vuoroa 10–15 päivän välein. Poikaset kuoriutuvat 39–42 päivän haudonnan jälkeen. Pesässä poikaset ovat 29 päivää, jolloin niitä ruokitaan 2–3 päivän välein.

Chilen Punta Arenaksessa sijaitsee suojeltu luontokohde ja pingviinireservaatti nimeltään Isla Magdalena. Pingviinireservaatissa Isla Magdalenalla (Arkistoitu – Internet Archive) Patagonian pingviinit kuoriutuvat noin joulukuun alkupäivinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji syö kaloja, nilviäisiä ja äyriäisiä. Patagonianpingviini juo merivettä, josta se suodattaa suolan erityisillä rauhasilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Spheniscus magellanicus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.