Parhaat vuotemme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parhaat vuotemme
The Way We Were
Thewaywewerelokuvadvdkansi.jpg
Ohjaaja Sydney Pollack
Käsikirjoittaja Alvin Sargent
Arthur Laurents
David Rayfiel
Tuottaja Ray Stark
Säveltäjä Marvin Hamlisch
Kuvaaja Harry Stradling Jr.
Leikkaaja Margaret Booth
Koreografi Grover Dale
Pääosat Barbra Streisand
Robert Redford
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Rastar Productions
Columbia Pictures
Ensi-ilta 1973
Kesto 119 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Parhaat vuotemme (The Way We Were) on Sydney Pollackin ohjaama romanttinen draamaelokuva vuodelta 1973. Sen pääosia esittävät Barbra Streisand ja Robert Redford.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osittain Arthur Laurentsin oman elämän tapahtumiin perustuva elokuva on osin takaumina esitetty tarina marxilaisen Katie Moroskyn (Streisand) ja konservatiivisen Hubbell Gardinerin (Redford) keskinäisestä suhteesta 1930-luvulta 1950-luvulle. Jo yliopistossa Katie kiinnittää huomionsa huolettomaan ja poikamaiseen Hubbeliin, joka on lahjakas kirjoittaja. Miestä puolestaan kiehtoo Katien tulenpalava vakaumus sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

Heidän yhteytensä katkeaa valmistumiseen, mutta he tapaavat uudelleen toisen maailmansodan lopulla, kun Katie työskentelee radioasemalla ja Hubbell yrittää sopeutua siviilielämään palveltuaan upseerina Yhdysvaltain merivoimissa Tyynellämerellä. He rakastuvat, mutta pian Katieta alkaa närästää miehensä ja tämän ystävien poliittinen välinpitämättömyys. Kun Hubbell yrittää saada työtä Hollywood-elokuvien käsikirjoittajana, Katien mielestä hän tuhlaisi siinä työssä lahjojaan, jotka riittäisivät vakavampaankin kirjoittamiseen. He kuitenkin muuttavat Los Angelesiin, jossa mies alkaa menestyä ja vaurastua. McCarthyismin nousun koittaessa Hubbel joutuu Hollywoodissa vaikeuksiin vaimonsa vasemmistolaisen toiminnan takia ja aloittaa suhteen vanhan opiskelijatoverinsa Carol Annin kanssa. Hubbel ja Katie päättävät erota, vaikka Katie on raskaana.

He tapaavat sattumalta vuosia myöhemmin New Yorkin Plaza-hotellin edessä, jossa Katie on jakamassa poliittisia lentolehtisiä. Hubbel osuu paikalle tuntemattoman kaunottaren seurassa ja kertoo kirjoittavansa suosittua tilannekomediaa televisiolle yhtenä nimettömän kirjoittajaryhmän jäsenenä. Uusiin naimisiin mennyt Katie pyytää pariskuntaa kanssaan drinkille, mutta Hubbel kieltäytyy.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Barbra Streisand  … Katie Morosky  
 Robert Redford  … Hubbell Gardiner  
 Patrick O'Neal  … George Bissinger  
 Sally Kirkland  … Pony Dunbar  
 James Woods  … Frankie McVeigh  
 Susan Blakely  … Judianne  
 Bradford Dillman  … J.J.  
 Lois Chiles  … Carol Ann  
 Viveca Lindfors  … Paula Reisner  
 Allyn Ann McLerie  … Rhea Edwards  
 Murray Hamilton  … Brooks Carpenter  
 Herb Edelman  … Bill Verso  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säveltäjä Marvin Hamlisch palkittiin kahdella Oscarilla elokuvan musiikista. Toisen niistä hän jakoi sanoittajien Alan ja Marilyn Bergmanin kanssa kansainväliseksi hitiksi nousseesta elokuvan tunnuslaulusta ”The Way We Were”, jonka esittää Barbra Streisand. Parhaat vuotemme oli lisäksi ehdolla parhaan lavastuksen, puvustuksen ja kuvauksen sarjoissa ja Streisand parhaan naispääosan kategoriassa. Streisand oli ehdolla myös Bafta- ja Golden Globe -palkintojen saajaksi. Tarinan isä Arthur Laurents oli ehdolla Writers Guild of America -palkinnon saajaksi parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Parhaat vuotemme vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Way We Were