Pantteri-ilves

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pantteri-ilves
Linces19.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Äärimmäisen uhanalainen [1]
Äärimmäisen uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Theria
Osaluokka: Istukkanisäkkäät Eutheria
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Feliformia
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Alaheimo: Kissat Felinae
Suku: Ilvekset Lynx
Laji: pardinus
Kaksiosainen nimi
Lynx pardinus
(Temminck, 1827)
Levinneisyyskartta
Pantteri-ilveksen levinneisyys
Pantteri-ilveksen levinneisyys
Synonyymit
  • Lynx pardina [2]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Pantteri-ilves Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pantteri-ilves Commonsissa

Pantteri-ilves[2][3][4] eli espanjanilves[5] (Lynx pardinus) on kissaeläinlaji, joka elää vain Espanjan ja Portugalin alueilla. Se on yksi ilvesten suvun neljästä lajista, ja toinen kahdesta eurooppalaisesta euraasialaisen ilveksen ohella. Sitä pidettiin aiemmin vain euraasialaisen ilveksen populaationa[2].

Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lajin uudeksi nimeksi on iberianilves.[6]

Uhanalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pantteri-ilves on tällä hetkellä maailman uhanalaisin kissaeläinlaji.[5] Se rauhoitettiin vuonna 1979. 1980-luvulla lajia oli elossa vielä yli tuhat yksilöä. Nykyään niitä on noin 150, joista miltei kaikki elävät Doñanan ja Sierra de Andújarin alueilla Espanjassa. Doñanan kansallispuistossa on meneillään hanke, jonka avulla pyritään takaamaan lajin säilyminen. Siellä kasvatetaan pentuja päästettäväksi aikanaan luontoon.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pantteri-ilves on hieman pienempi ja voimakkaammin täplikäs kuin euraasialainen ilves.[2] Sen säkäkorkeus on 40–60 cm. Uros painaa keskimäärin 18 kg ja naaras 12 kg.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pantteri-ilves syö pääasiassa kaniineja. Se saalistaa myös mufloneja ja hirvieläimiä. Kaniinikannan romahtaminen 1980-luvulla virustaudin vuoksi vähensi myös pantteri-ilvesten määrää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Von Arx, M. & Breitenmoser-Wursten, C.: Lynx pardinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 16.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c d Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 46. (Englanninkielinen alkuperäisteos The Encyclopedia of Mammals 1, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  3. Koivisto, I., & Sarvala, M.: ”kissaeläimet”, Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 2: Nisäkkäät. Weilin + Göös, 1991. ISBN 951-35-4687-X.
  4. Laukkanen, Anna-Maija; Virtanen, Matti: Koko perheen eläinkirja, s. 81. (Toinen painos). Vantaa: Kirjalito, 1997. ISBN 951-28-1927-9.
  5. a b Espanjanilves – uhanalainen tupsukorva Pandan polku, 3/2003.
  6. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet 2008. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Viitattu 30.11.2010.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.