Kanadanilves

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadanilves
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Ilvekset Lynx
Laji: canadensis
Kaksiosainen nimi

Lynx canadensis
Kerr, 1792

Kanadanilveksen levinneisyys
Kanadanilveksen levinneisyys
Katso myös

  Kanadanilves Wikispeciesissä
  Kanadanilves Commonsissa

Kanadanilves (Lynx canadensis) on ilveksen lähisukulainen, ja jotkut auktoriteetit pitävät niitä jopa samaan lajiin kuuluvina. Joiltakin piirteiltään kanadanilves muistuttaa kuitenkin enemmän punailvestä.

Kanadanilvestä tavataan Kanadassa, Alaskassa ja Yhdysvaltain pohjoisoissa.[2] Sitä metsästetään turkin vuoksi, ja se on monilla alueilla vähenemässä elinalueen kutistumisen vuoksi.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkonäöltään kanadanilves muistuttaa ilvestä: tiheä turkki on hopeanruskea, ja siinä voi olla tummia merkkejä. Kesällä turkki on punertavampi. Urokset ovat naaraita kookkaampia. Ilveksellä on tuuhea kaulus, joka näyttää kaksihaaraiselta parralta, lyhyt häntä, jonka kärki on musta, ja korvissa pitkät tupsut. Sillä on pitkät raajat ja runsaskarvaiset tassut, joilla ilveksen on helppo kulkea syvässäkin lumessa.

Kanadanilveksen vartalon pituus ilman häntää on 65–105 senttiä, ja hännän pituus on 5–13 senttiälähde?. Paino vaihtelee 4,5–17,5 kilon välillä. Urokset painavat keskimäärin enemmän kuin naaraat.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadanilvestä tavataan melkein kaikkialla Kanadan ja Alaskan pohjoisissa metsissä. Suuria populaatioita on lisäksi Yhdysvaltojen Montanassa, Idahossa ja Washingtonin osavaltiossa. Kanadanilveksiä on vain vähän Utahissa, Minnesotassa ja Uudessa Englannissa. Coloradoon sitä on yritetty siirtää vuodesta 1999. Ensimmäiset luonnossa syntyneet pennut vahvistettiin 2003, ja sittemmin siellä on syntynyt useita pentueita. Lajia pidetään uhanalaisena Yhdysvaltojen rajalla.

Kanadanilveksen elinaluetta ovat vanhat tiheät metsät, mutta sitä tavataan myös harvahkoissa metsissä, kallioilla ja tundra-alueilla.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadanilvekset saalistavat jäniksiä, jyrsijöitä ja lintuja, joskus isompiakin eläimiä, kuten peurojalähde?. Saaliin ne paikantavat kuulon ja näön avulla. Paikka paikoin lumikenkäjänis on lähes ainoa kanadanilveksen saaliseläin. Ilveskannan suuruus noudattaa selvästi lumikenkäjäniksen lukumäärän kymmenen vuoden vaihtelun kaarta.

Kanadanilves elää yksinään ja näkymättömissä. Se on tavallisesti aktiivinen yöaikaan ja tarvitsee suuren reviirin.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadanilves synnyttää keväällä 1–5 poikasta. Poikasten selviytyminen on riippuvainen saaliin määrästä. Ne seuraavat emoa seuraavan talven kiimaan, ja senkin jälkeen pentue voi pysytellä jonkin aikaa yksissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nowell, K.: Lynx canadensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  2. Kitchener, A. C. et al.: A revised taxonomy of the Felidae. The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN/SSC Cat Specialist Group. Cat News Special Issue, 2017, nro 11, s. 1–80. ISSN 1027-2992. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 5.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Canada Lynx