Palkkaturva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palkkaturva on Suomessa lakisääteinen järjestelmä, joka takaa työntekijälle palkan ja muut työsuhteeseen perustuvat saatavat tilanteessa, jossa työnantaja on menettänyt maksukykynsä. Palkkaturvaa haetaan sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa tai jättämällä hakemus mihin tahansa ELY-keskukseen tai työ- ja elinkeinotoimistoon.[1] Saatavia on haettava kolmen kuukauden kuluessa niiden erääntymisestä.[2]

Palkkaturvana maksetaan työntekijän työsuhteesta johtuvia saatavia silloin, kun työnantaja tekee konkurssin tai on muutoin maksukyvytön. Palkkaturvan saamiseksi edellytetään lisäksi, että työ on tehty Suomessa tai suomalaisen yrityksen palveluksessa ulkomailla ja että työntekijällä on kotipaikka Suomessa. Toimitusjohtajalla ei ole oikeutta palkkaturvaan, koska hän ei ole työsuhteessa. Saatavilla tarkoitetaan palkkaa, vuosilomakorvausta, päivärahoja, matkakustannusten korvausta, korvausta perusteettomasta irtisanomisesta, tasa-arvolain mukaista hyvitystä jne.

Koko Suomen palkkaturva-asiat hoidetaan keskitetysti Uudenmaan ELY-keskuksessa.[3] Työ- ja elinkeinotoimistot ja ELY-keskukset ottavat vastaan hakemuksia sekä neuvovat hakijaa palkkaturvaan liittyvissä kysymyksissä. Jos työnantaja on tehnyt konkurssin, pesänhoitaja yleensä tekee palkkaturvahakemuksen työntekijöiden puolesta. Päätöksen palkkaturva-asiassa tekee ELY-keskus.

Enimmäismäärä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkkaturvan enimmäismäärä yhtä työntekijää kohden samalle työnantajalle tehdyn työn perusteella on 15.200 euroa. Tämä ei koske merimiehiä. Työaikapankkisaataville on palkkaturvassa oma enimmäismäärä, joka on samalle työnantajalle tehdyn työn perusteella kuuden kuukauden palkkaa vastaava määrä.

Palkkaturvan verotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkkaturvana maksettavista saatavista toimitetaan ennakonpidätys, joka on 5.000 euroon asti 30 prosenttia ja sen ylittävältä osalta 50 prosenttia jos verokorttia ei ole toimitettu. Lisäksi palkkaturvana maksettavasta määrästä vähennetään työntekijän eläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkkaturvana maksetut saatavat korkoineen peritään työnantajalta tai tämän konkurssipesältä takaisin valtiolle. Työttömyysvakuutusrahasto maksaa vuosittain jälkikäteen valtiolle palkkaturvana maksettujen määrien ja työnantajilta takaisin perittyjen pääomamäärien erotuksen. Tähän tarvittavat varat kerätään työttömyysvakuutusmaksuina työnantajilta.

Vuonna 2009 palkkaturvana maksettu määrä oli 35,4 miljoonaa euroa. Palkkaturvaa maksettiin 9252 työntekijälle ja palkkaturvapäätökset koskivat 2965 työnantajaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.