Päivölän opisto

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Päivölän Kansanopisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivölän opiston vanha päärakennus kesäisessä pihapiirissä

Päivölän opisto on Valkeakoskella sijaitseva yksityinen ja riippumaton sisäoppilaitos, jolla on yli 120-vuotinen historia. Vakituisten matematiikka-, kauppa- ja yhteiskuntatiede-, oikeustiede-, matkailu- ja kuvataidelinjojen lisäksi matematiikkalinjalla on luonnontieteisiin suuntautunut opinto-ohjelma. Myös kuvataidelinjalla on arkkitehtuuriin suuntautunut opinto-ohjelmansa. Päivölässä järjestetään vuosittain yli sata lyhytkurssia, ja esimerkiksi lukiolaisten kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin tähtäävä valmennus järjestetään Päivölässä.[1] Päivölän alueella on 20 eri-ikäistä asuin- ja muuta rakennusta 15 hehtaarin alueella. Opiston tiloissa on muun muassa Suomen suurin yksityinen Mannerheim-kokoelma.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivölän opiston perusti Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunta vuonna 1894 silloiseen Sääksmäen pitäjään Hämeen Kansanopiston nimellä. Avajaisia vietettiin 1. marraskuuta 1894. Ensimmäisen toimintavuotensa opisto toimi Sillantaan kartanossa Tarttilan kylässä.[3]

Nykyiset opintolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikkalinja tarjoaa opiskeluvaihtoehdon matemaattisista aineista kiinnostuneille peruskoulunsa päättäneille nuorille. Linja antaa mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot kahdessa vuodessa Tietotien lukiossa Valkeakoskella. Lisäksi opiskelijat kehittävät osaamistaan Päivölä Student Innovation Lab:ssa erilaisissa projekteissa teknologian parissa. Linjan kaksi opintovuotta sisältävät laajat matematiikan opinnot, runsaasti tietotekniikkaa, fysiikkaa ja kemiaa sekä mahdollisuuden yliopistokurssien suorittamiseen.

Luonnontieteiden opinto-ohjelmassa opiskellaan fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa ja biologiaa. Linjan kesto on 4,5–9 kuukautta. Opinnot valmentavat teknis- tai lääketieteellisiin jatko-opintoihin korkeakoulussa tai yliopistossa. Matemaattis- luonnontieteellinen linja palvelee luonnontiedelinjan rinnalla ja on tarkoitettu ammattitutkinnon suorittaneille ns. siltaopinnoiksi kehittämään valmiuksia jatkaa teknispainotteisissa opinnoissa AMK- tai yliopistotasolla.

Matkaopaskoulussa koulutetaan matkaoppaita toimimaan ulkomaan lomakohteessa Suomessa toimivien valmismatkanjärjestäjien palveluksessa. Pituudeltaan neljä kuukautta kestäviin opintoihin sisältyy kahden kuukauden opintojakso ulkomailla.

Kauppa- ja yhteiskuntatieteiden linjalla voi opiskella 60 opintopistettä kauppatieteitä ja opiskelijan on mahdollista suorittaa opintoja halutessaan myös enemmän. Opintojen suorittaminen hyvin tiedoin avaa mahdollisuuden hakea kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon ilman valintakoetta. Lisäksi linjalla on mahdollista opiskella laaja työ- ja organisaatiopsykologian opintokokonaisuus.

Oikeustiedelinjalla opiskellaan avoimen yliopiston opintoina sekä Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan että Itä-Suomen yliopiston kauppatieteen laitoksen opintoja. Kaikkiaan 64 opintopisteen kokonaisuus ja kertauskurssi kevään 2018 pääsykokeisiin valmentautumista varten antavat hyvän pohjan oikeustieteen osaamiselle ja lisäävät valmiuksia pääsykokeisiin.

Kuvataidelinja on tarkoitettu kuvataiteen AMK- ja yliopisto-opintoihin valmentautuville sekä erikoistumisopinnot ammattitaitoaan syventäville. Lisäksi kuvataiteen aineopintojen suorittaminen monimuoto-opiskeluna on mahdollista. Opinnot on suunniteltu yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa.

Arkkitehtuurin opinto-ohjelma on arkkitehtuuriopintoihin valmentava, kahdeksan kuukauden mittainen koulutus, jossa kehitetään valmiuksia erityisesti kuvataiteen ja matematiikan alueilla.

Kuuluisia opiskelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansanedustaja Marja Tiura opiskeli pr-linjalla vuonna 1996.lähde?

Matemaatikko ja akatemiantutkija Tuomas Hytönen opiskeli matematiikkalinjalla vuosina 1997–1999.lähde?

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilari Kuuliala, Päivölä Kansanopisto Aikuiskoulutuskeskus 100 vuotta, 1994

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]