Päivänpaisteisia pässinpäitä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivänpaisteisia pässinpäitä
Sons of the Desert
Ohjaaja William A. Seiter
Käsikirjoittaja
Tuottaja Hal Roach
Säveltäjä Marvin Hatley (Honolulu Baby)
Kuvaaja Kenneth Peach
Leikkaaja Bert Jordan
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 68 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Päivänpaisteisia pässinpäitä (Sons of the Desert) on William A. Seiterin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 1933. Elokuvan pääosissa näyttelevät Ohukainen ja Paksukainen, eli Stan Laurel ja Oliver Hardy.[1] Filmiä pidetään kohokohtana koomikkoparin uralla, ja sen ihailijoilla on englanninkielisen nimensä mukainen ihailijakerho[2]. Sitä on esitetty Suomessa televisiossa kahdeksan kertaa, muun muassa joulukuussa 2013 nimellä Kesäleskiä Havaijilla.

Kyseessä on parodia kuvitteellisesta Sons of the Desert -veljeskunnasta. Charley Chase esittää klovnityyppistä epämiellyttävää kerhon jäsentä, johon koomikkopari jatkuvasti törmäilee. Veljeskunnan kokouksissa osallistujat läimäyttelevät toisiaan mailanlavoilla takamuksille. Kokouksessa myös juopotellaan, mikä viittaa valmistumisaikana tapahtuneeseen kieltolain päättymiseen.[2]

Yhdysvaltain elokuvainstituutin AFI:n 100-vuotissarjan 100 hauskinta komediaa -listauksessa vuonna 2000 Päivänpaisteisia pässinpäitä äänestettiin sijalle 96.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Stan ja Ollie ovat luvanneet osallistua veljeskunnan vuosittaiseen kokoontumiseen Chicagossa, mutta heidän vaimonsa vastustavat ajatusta. Ollie päättää huijata vaimoaan teeskentelemällä sairasta ja saa Stanin avustuksella lääkärin määräämään itselleen merimatkan Honoluluun. Ollie pyytää Stania matkaseuraksi, sillä hän tietää että hänen vaimonsa ei voi sietää merimatkoja. Merimatkan sijasta Stan ja Ollie matkustavatkin salaa Chicagoon. Honoluluun matkalla ollut laiva uppoaa hirmumyrskyssä ja Stanin ja Ollien vaimot ovat surunmurtamia ollessaan epätietoisia aviomiestensä kohtalosta. Stan ja Ollie palaavat matkaltaan leihin pukeutuneina ja ananaksia kantaen, kun he saavat kuulla laivansa kohtalosta. He päättävät piileskellä ullakolla välttääkseen vaimojensa kohtaamisen ja tulla pois piilostaan vasta samana päivänä, kun pelastuslaiva saapuu satamaan. Heidän epäonnekseen puolisot näkevät elokuvissa käydessään Chicagon kokousta käsittelevän uutisfilmin, jossa Stan ja Ollie esiintyvät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Stan Laurel  Stanley  
 Oliver Hardy  Ollie  
 Charley Chase  Charley  
 Mae Busch  Lottie Hardy  
 Dorothy Christy  Betty Laurel  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erickson, Hal: Sons of the Desert allmovie. Viitattu 25.11.2010. (englanniksi)
  2. a b Simon Louvish: Ohukainen ja Paksukainen : elämä ja elokuvat, s. 322–327, 487–488. Alkuteos: Stan and Ollie The Roots of Comedy. Suomentanut Tarmo Haarala. Jyväskylä: Art House, 2005. ISBN 951-884-398-8.
  3. AFI's 100 Funniest American Movies Of All Time American Film Institute. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.