Ovensuljin

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ovipumppu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyaikainen käsikäyttöinen ovensuljin

Ovensuljin eli ovipumppu on mekaaninen laite, joka sulkee oven hallitusti yleensä sen jälkeen, kun joku on avannut sen[1] tai se on auennut automaattisesti.

Ovensuljinten tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piilotettu, ovenpieleen asennettu ovensuljin

Sisäovissa käytettäviä ovensulkimia on viittä tyyppiä:

  • Pinta-asenteiset
  • Ovenpieleen piilotetut (upotetut)
  • Lattiaan piilotetut[2]
  • Oveen piilotetut
  • Ovikenkään piilotetut

Pinta-asenteisesta ovensulkimesta on neljä muunnelmaa: sivukiskovartinen, suljin tavallisella varrella, rinnakkaisvartinen ja yläpieleen asennettava. Ylös asennettavat ovensulkimet ovat yleensä pinta-asenteisia, mutta osa valmistajista myy myös piilotettavia malleja. Tällaiset sulkimet asennetaan joko ovenkarmin yläosassa eli kamanassa olevaan taskuun tai lattiaan suoraan tukipisteen alle, ja ne ovat täysin piilossa. Tällaisia ovensulkimia kutsutaan lattiajousiksi, ja niitä on kahta muunnelmaa: sekä aukipitolaitteella että ilman. Ne koostuvat tapista, joka työntyy esiin laitteen yläosasta, ja jonka vastakappaleena on ovikenkä (tai hihna), johon ovi on liitetty, jonkinlaisesta jousesta ja vaimentimesta, joka rajoittaa oven sulkeutumisvoimaa. Vaimentimet ovat yleensä joko paineilmatoimisia tai hydraulisia, ja huipun tukipistettä kutsutaan yläkeskukseksi. Lattiajouset ovat tavallisesti kalleimpia ja vaikeimmin asennettavia ovensulkimia.

Ovensulkimen keksiminen voidaan ajoittaa 1700-luvun loppupuolelle, ja ensimmäinen patentti annettiin Henry Downerille (Ironmongerille), joka asui Fleet Streetillä, Lontoossa. Hän keksi oven sulkevan jousen vuonna 1790, mutta ovensulkimesta on aiempiakin viitteitä.[3]

Toinen ovensulkimen tyyppi, pinta-asenteinen, kiinnitetään ovenpieleen oven taakse (saranoiden luokse) keskimmäisen saranan viereen. Varsi tukee ovea vasten ja jousi, jota oven avaava käyttäjä venyttää, sulkee oven palautuessaan alkuperäiseen muotoonsa. Tällaista ovensuljinta kutsutaan saparojouseksi. Se on kaikkein yksinkertaisimpia mekanismeja eikä siinä ole vaimenninta.

Ovensulkimesta on myös ulko- ja verkko-oviin sopivat muunnelmat: kuten nimestä voi päätellä, näitä männänmuotoisia sulkimia käytetään ulko-, turva- ja verkko-ovissa, jotka antavat kodille lisäsuojaa säätä, tunkeutujia ja hyönteisiä vastaan. Toisin kuin sisäovensulkimet, jotka ovat yleensö hydraulisia, ulko-ovensulkimet ovat tavallisesti paineilmatoimisia, ja ovi suljetaan ilman ja jousten avulla. Ulko-ovensulkimissa on yleensä mekaaninen mahdollisuus lukita suljin auki-asentoon tapilla, kun tavaraa kannetaan sisään tai ulos, mutta uudemmissa malleissa (kuten Touch 'n Hold -ovensulkimessa) on painike aukipito-ominaisuuden käyttöä varten, mikä helpottaa aukipitoa.

Piilotettu, pieleen asennettava ovensuljin sopii oven ja ovenpielen syvennyksiin ja on täysin piilossa, kun ovi on kiinni. Näitä on saatavilla sekä ohjattuna että ohjaamattomana muunnelmana riippuen käyttötarkoituksesta.

Kenkäovensuljin, jota kutsutaan myös kantajouseksi, voi olla vaimentava tai vaimentamaton, aukipidolla tai ilman. Se sijoitetaan yleensä oven kantaan, ovikengän sisään. Kenkä näyttää samanlaiselta kuin lattiajousten kanssa käytettävät kengät.

Käsikäyttöiset ovensulkimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhanmallinen ovipumppu (BKS:n valmistama)

Käsikäyttöinen ovensuljin varastoi oven avaamiseen käytettävän energian jousen venymiseen, puristumiseen tai kiertymiseen, ja vapauttaa sen oven sulkemiseen.[4] Joissakin sulkimissa jousen voimaa voi säätää, jolloin oven avaamista voi helpottaa tai vaikeuttaa. Useimmissa ovensulkimissa on hydrauliset (öljyllä täytetyt) vaimentimet sulkunopeuden rajoittamista varten, mutta myös jousta voi käyttää sulun vaimentamiseen. Osassa ovensulkimia on hidastin, joka ehkäisee oven liian nopeaa avaamista.[5] Tämä on käytännöllinen muun muassa ulko-ovissa, joissa on vaara, että tuuli puhaltaa oven auki, mikä voi aiheuttaa vahinkoa ovelle ja/tai lähellä oleville esineille ja henkilöille. Nopeus, jolla ovensuljin sulkee oven, voi olla säädettävissä jopa kolmella säätöventtiilillä. Nämä venttiilit säätävät yleensä oven sulkeutumisnopeutta ja salpautumisnopeutta, ja jotkin sulkimet ovat saatavilla viipeellä toimivalla venttiilillä. Salpautumisnopeus tarkoittaa nopeutta, jolla ovi sulkeutuu viimeiset kolmesta kymmeneen astetta, ja se säädetään usein nopeaksi, jotta ovi telkeytyy kunnolla. Sulkeutumisnopeus tarkoittaa nopeutta, jolla ovi sulkeutuu ensimmäiset noin kaksi kolmasosaa sulkeutumismatkasta, ja se säädetään usein salpautumisnopeutta hitaammaksi. Oviin, joihin halutaan paljon pidempi sulkeutumisaika, voidaan valita viipeellinen ovensuljin. Viipeellinen venttiili hidastaa sulkeutumisaikaa reilusti noin ensimmäisen puolen sulkeutumisajasta. Ovensulkimia, joissa on tämä toiminto, ja jotka sulkevat oven määritetyllä nopeudella, kutsutaan säädettäviksi ovensulkimiksi.[6]

Itsetoimivat ovensulkimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsetoimiva ovensuljin (kutsutaan yleensä ovenavauslaitteeksi) avaa oven itsestään, yleensä painikkeen, liikkeentunnistimen tai muun kojeen ohjaamana, ja sulkee sen tämän jälkeen. Turvallisen sulkeutumishetken määrityksessä käytetään tavallisesti liikkeentunnistinta tai läheisyysanturia. Tällaisilla ovensulkimilla voidaan myös parantaa turvallisuutta, sillä ovi voidaan pitää lukittuna sähkömagneettisesti kunnes koodi syötetään tai avainkortti näytetään. Alueilla, joiden turvallisuusluokitus on korkea, voidaan käyttää näiden asemesta iiris- tai sormenjälkilukijaa.[7]

Sulkuvoiman ja sulkeutumisnopeuden säätö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovensulkimissa käytetään yleensä vaimentimia ohjaamaan sulkuvoimaa ja sulkeutumisnopeutta. Ne ovat yleensä hydraulisia tai paineilmatoimisia.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paloturvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovensulkimet asennetaan yleensä palo-oviin, joiden on oltava suljettuna palon sattuessa rajoittaakseen tulen ja savun leviämistä. Niiden suorityskykyyn sovelletaan useimmissa maissa kansallisia standardeja.

Lämpötilojen ylläpito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovensulkimet auttavat ylläpitämään lämpötiloja, sillä kylmä ilma ei pääse virtaamaan ovesta pitkiä aikoja, jos ovi pysyy suljettuna suurimman osan ajasta.

This is a William Newman single action "Invincible" model.
Paineilmatoiminen lattiajousi, josta on poistettu messinkinen sisustuslevy ja kenkä, jotta koneisto on näkyvissä.

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovensulkimet ylläpitävät yleistä turvallisuutta, koska ne sulkevat ovesta kulkeneen jäljiltä avatun oven, jos henkilö ei ole itse vetänyt sitä kiinni. Lukko telkeytyy usein samalla, jolloin kutsumattomien vieraiden pääsy rakennukseen estyy.

Melunhallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melunhallintaa vaativissa rakennuksissa, kuten studioissa, ovensulkimilla on tärkeä tehtävä eristää melu sekä huoneiden sisä- että ulkopuolelle.

Yksityisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovensulkimet lisäävät yksityisyyttä monissa tapauksissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Estates, N. H. S.: Ironmongery. The Stationery Office, 2005. ISBN 9780113226979. (englanniksi)
  2. Michael Panish: Concealed Door Closers Michael Panish: Construction Expert Witness and Consultant. Viitattu 21.1.2014. (englanniksi)
  3. Floor Spring Door Closers www.buildingconservation.com. Viitattu 6.4.2019. (englanniksi)
  4. Blog Midlands Floor Springs Limited. Arkistoitu 11.3.2016. Viitattu 7.2.2020. (englanniksi)
  5. Reliable Hydraulic Door Closer Mechanism Waterson Closer Hinge. Viitattu 13.12.2021. (englanniksi)
  6. Manual Door Closer Injury and How door closers work www.constructionwitness.com. Viitattu 6.4.2019. (englanniksi)
  7. Obaidat, Mohammad S. (Mohammad Salameh), 1952-, Traore, Issa, 1965-, Woungang, Isaac,: Biometric-based physical and cybersecurity systems. Cham, Switzerland: Springer. 1061112260. ISBN 978-3-319-98734-7, 3-319-98734-8, 978-3-319-98735-4, 3-319-98735-6. Teoksen verkkoversio (viitattu 7.2.2020). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ovensuljin.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Door closer