Ouran saaristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ouran saaristo
Maantiede
Muut nimet Karvianourat
Merialue Selkämeri
Saaria yht. yli 300
Valtio
Valtio Suomi
Maakunta Satakunta
Kunta Merikarvia

Ouran saaristo (myös Karvianourat,[1] ruots. Skarvörarna) on saaristo Selkämerellä Merikarvian kunnassa. Se sijaitsee avomeren äärellä. Mantereelta on ensimmäisiin saariin matkaa noin 4–6 kilometriä.

Pyöreän muotoinen saaristo käsittää yli 300 pientä, pääosin lähes puutonta saarta ja luotoa.[1]

Ouran saaristo kuuluu Selkämeren kansallispuistoon ja on myös Natura 2000 -aluetta. Pääsaareen Ouraluotoon pääsee Merikarvian Krookasta lähtevillä venekuljetuksilla. Saareen johtaa 1,8 metrin syvyinen väylä. Lisäksi Hamskerin saaressa on retkisatama, jonne johtaa 1,2 metrin väylä.

Vuonna 2002 sai ensiesityksensä Ouran saaristoon sijoittuva Arvo Salon kirjoittama Ouraooppera. Sitä esitettiin harrastelijavoimin neljänä peräkkäisenä kesänä Krookan satamaan rakennetulla näyttämöllä.[2]

Ouran saarista suurimpia ovat keskellä saaristoa sijaitsevat Pastuskeri, Hevosluoto, Lankrunni, Kuuskrunni, Hamskeri ja Stukkrunni. Näillä saarilla kasvaa myös metsää, ja saarien sisäosien painanteissa on suoperäistä maastoa. Pienempien saarien kasvillisuuteen on olennaisesti vaikuttanut niillä tapahtunut laiduntaminen.

Luonto muistuttaa pohjoisempana olevan Merenkurkun saaristoa. Rantoja hallitsevat tyrnin lisäksi muun muassa merisuolake ja merikohoke. Saarien linnusto on erittäin runsas. Muuttoaikaan saarilla levähtää muun muassa merihanhia, lapasotkia ja pilkkasiipiä. Myös merikotkia on havaittu Ourassa.

Ouraluodon luotsiasema.

Merikarvian kunnan omistama Ouraluoto on saariston lounaisosassa sijaitseva matkailu- ja virkistysalue. Saarella on muun muassa sauna, hiekkapohjainen uimaranta sekä nuotio- ja telttapaikkoja. Ouraluodolla on toiminut luotsiasema vuoteen 1968 saakka. Vanhaa luotsiasemaa vuokrataan nykyään kokous-, ruokailu- ja majoitustiloiksi. Sen kolmannessa kerroksessa on näköalapaikka. Lisäksi Ouraluodossa sijaitsee historiallinen niin sanottu Ryssänkasarmi, jota vuokrataan majoituskäyttöön.

Ouraluodon vieressä sijaitsevalla Pookikarilla on vuonna 1850 alun perin valmistunut Ouran pooki, joka viitoittaa Merikarvian satamaan.

  • Ouran saaristo. Luontoon.fi. Arkistoitu 29.4.2013.
  • Ouran saaristo. Merikarvian kunta. 22.11.2012. Arkistoitu 29.4.2013.
  1. a b WSOY Iso tietosanakirja 7, s. 96, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4
  2. Ouraooppera-yhdistys ry (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]