Oulun Eteläisen instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun Eteläisen instituutin hallinto toimii Nivalan teollisuuskylän yhteydessä

Oulun Eteläisen instituutti on Oulun yliopiston alueyksikkö, joka organisoi yliopistollista koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa Oulun Eteläisen alueella. Se on osa Oulun Eteläisen korkeakoulukeskusta. Oulun Eteläinen on Pohjois-Pohjanmaan eteläosan seutukuntien yhteistyöverkosto, joka kattaa Haapaveden-Siikalatvan, Nivala-Haapajärven, Ylivieskan ja Raahen seutukunnat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Eteläisessä herättiin 1990-luvun lopulla siihen, että alueella on paljon erilaisia tutkimus- ja koulutushankkeita, joita haluttiin yhdistää saman sateenvarjon alle. Asiaa selvittämään perustettiin yhteistyöryhmä, joka esitti yliopistoyksikön perustamista. Oulun yliopiston hallitus teki vuonna 2000 periaatepäätöksen siitä, että Oulun Eteläisen instituutti voidaan aloittaa kokeiluhankkeena. Samaan aikaan Kerttu Saalasti -säätiö perustettiin instituutin taustaorganisaatioksi. Vuonna 2004 instituutin toiminta vakinaistettiin ja siitä lähtien se on toiminut Oulun yliopiston alueyksikkönä. [1] Oulun Eteläisen instituutin johtajana toimi heinäkuun 2014 loppuun asti Eelis Kokko. Elokuun 2014 alusta alkaen johtajana on Ville Isoherranen.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Eteläisen instituutti tekee tutkimus- ja kehitystyötä näissä ryhmissä ja hankkeissa:

Maanalaisen fysiikan tutkimusryhmä, CUPP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanalaisen fysiikan tutkimusryhmän CUPP:in laboratorio sijaitsee Pyhäsalmi Mine Oy:n kaivoksessa Pyhäjärvellä. Laboratoriossa on laajan kansainvälisen yhteistyöverkoston kanssa toteutettu useita tieteellisiä kokeita vuodesta 2001 alkaen. Oulun ja Jyväskylän yliopistojen, Venäjän tiedeakatemian ja Århusin yliopiston yhteistyöllä laboratorioon rakennetaan parhaillaanmilloin? EMMA-koetta. Lisäksi tutkimusryhmä osallistuu LAGUNA-hankkeeseen, joka suunnittelee erittäin suuren hiukkasfysiikan tutkimusinfrastruktuurin rakentamista Eurooppaan. Pyhäsalmen kaivos on sille erittäin potentiaalinen sijoituspaikkalähde?.

RFMedia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RFMedia-laboratorio on yhteinen CENTRIA Tutkimuksen ja kehityksen kanssa. Laboratorio toteuttaa yhdessä alueen yritysten ja koulutusorganisaatioiden langattoman tiedonsiirron ja digitaalisen median tutkimus- ja kehitystoimintaa. Laboratorion tutkimuskohteita ovat digitaalinen holografia, langaton tiedonsiirto sekä digitaalinen media.

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat, FMT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä keskittyy tutkimuksessaan levymäisen materiaalin tuotteeksi jalostamisen tekniikoihin ja menetelmiin. Tutkimusalueita ovat mm. laser- ja laseravusteiset prosessit, ultralujat materiaalit ja niiden konepajakäyttäytyminen, ohutlevytuotteiden valmistustekniikka, muovaus. Pääosa ryhmän tutkijoista toimii Nivalassa ELME Studiossa ja loput Oulussa yliopiston kampuksella konetekniikan osastolla.

Mikroyrittäjyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä on perustettu syksyllä 2011. Tutkimusryhmän keskeiset tutkimusteemat liittyvät alueelliseen yrittäjyysilmaston kehittämiseen, yrityksen kasvun tukemiseen, kansainvälistymisen edistämiseen, rahoitus- ja kannustejärjestelmiin, harvaan asutun alueen liiketoimintaympäristön ymmärtämiseen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tukemiseen.

Soveltava ICT-tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun yliopiston Raahen toimipisteessä tehdään soveltavaa tieto- ja viestintäteknologian (ICT) tutkimusta eri toimialoilla. Raahen toimipiste organisoi yliopistollista tutkimusta ja kehittämistoimintaa Raahen seutukunnan alueella myös muuten sekä osallistuu Raahessa toimivan Pehr Brahe -ICT-keskuksen tutkimusyhteistyöhön.

Kehittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Eteläisen instituutin tehtävänä on edistää yliopistollista tutkimusta, koulutusta ja kehittämistoimintaa omalla toiminta-alueellaan. Toiminnan tavoitteena on kehittää merkittävästi Oulun Eteläisen alueen innovaatioympäristöä ja elinkeinoelämää vahvistamalla kansainvälisyyttä, TKI-toimintaa ja osaamista.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologiakasvatuksen täydennyskoulutus kehittää opettajien valmiuksia teknologiaopetuksen antamiseen erityisesti peruskoulussa ja toisella asteella, mutta myös korkea-asteella.

Koulutushankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Eteläisen instituutti suunnittelee yliopistollisia koulutuksia. Esiselvityksiä ja koulutustarveselvityksiä voidaan tehdä yhdessä esimerkiksi yritysten, kauppakamariosastojen ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Se voi suunnitella koulutusohjelmien sisältöä yhteistyössä tiedekuntien ja ainelaitosten kanssa sekä huolehtia rahoituksen hakemisesta koulutushankkeille.

Opiskelijapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Eteläisen instituutti tarjoaa maksuttomia palveluja yliopisto-opiskelijoille. Tarjolla on lisätietoja etäopiskelumahdollisuuksista Oulun Eteläisen alueella ja pysähdyksissä olevien opintojen jatkamiseen liittyvää neuvontaa. Lisäksi on mahdollisuus osallistua gradupiiriin ja tenttiä yliopisto-opintoihin liittyviä kursseja, mikäli oma ainelaitos hyväksyy etätenttien suorittamisen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arffman, Sari: Instituutti tutkii ja kehittää alueen hyväksi. Sanomalehti Kalajokilaakso 13.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]