Osmo Ilmari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osmo Ilmari Lampinen (2. lokakuuta 1927 Pieksämäki6. heinäkuuta 1999 Helsinki), kirjailijanimeltään Osmo Ilmari, oli suomalainen toimittaja ja tieteiskirjailija, joka kirjoitti 1950-luvulla muutamia nuorten tieteiskirjoja, jotka ovat juoneltaan ja älyllisesti korkeatasoisia nuortenkirjoiksi.kenen mukaan? Päätoimisesti hän oli Pirkka-lehden päätoimittaja. 1950-luvun puolivälissä Osmo Ilmari ohjasi ja käsikirjoitti elokuvat Kesäyön lapset (Ralf Rubinin kanssa), Selvä junalle 61 (rautatieaiheinen lyhyt dokumentti) ja Kotimme Tampere (lyhyt opetuselokuva)[1]. Vuosina 1988–1996 Osmo Ilmari julkaisi Portissa kuusi novellia.

Osmo Ilmari kirjoitti 1950-luvulla nuorten tieteiskirjat Uhka avaruudesta, Kadonneet Kuussa, Siriuksen lähettiläs ja Planeetta Logos, jotka WSOY julkaisi Nuorten toivekirjasto -sarjassa.

Nuortenkirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmen ensimmäisen kirjan pääosissa ovat ystävykset, suomalainen teekkari Jaakko Halla ja hänen lääketiedettä opiskeleva irlantilaisystävänsä Patrick eli Pat. Myös Jaakon isä, tekniikan tohtori Yrjö Halla ja tämän veli, yli-insinööri Heikki Halla ovat olennaisia hahmoja. Tarinoiden punaisena lankana on diktatuurin vastaisuus: Uhka avaruudesta käsittää taistelun avaruusasemalta käsin toimivaa Uusikuu-nimistä laitonta valtiota vastaan, koska tämä joukkio haluaa saada maailmanvaltiuden, Kadonneet kuussa -kirjan diktatuuri on teräksentuotantoyhtiö, joka syyllistyy laittomuuksiin, kuten orjatyövoiman käyttöön, ja Siriuksen lähettiläs liikkuu Maassa alkaneen vallankumouksen tiimoilla. Vallankaappaajien kuvioita sotkee Jaakon ja Patin avaruudesta löytämä, voimakkaaseen telepaattiseen hallintaan pystyvä vieraan rodun edustaja.

Planeetta Logos sijoittuu kaukaiselle planeetalle, jonne Maan avaruuslentäjä Martti Jyry tekee pakkolaskun. Hän tutustuu uuteen sivilisaatioon, joka on eräänlainen ylimyksellinen harvainvalta. Planeettaa hallitaan valtavan tietokonejärjestelmän avulla, johon tietyn tason ylittävät planeetan kansalaiset ovat jatkuvassa yhteydessä. Ulkopuolisen silmin katsoessaan Jyry huomaa järjestelmässä perustavanlaatuisen ajatusvirheen.

Jyry, hänen ystävänsä Koron ja palvelija Ptai eksyvät metsästysretkellä viidakkoon ja he löytävät muinaisen Uthran kaupungin, josta paljastuu yllättäviä totuuksia. Kaupunki on kuitenkin kiellettyä aluetta, joten kolmikko joutuu tuomituksi ja suljetaan kaivokseen. Jyry ei lannistu ja tuota pikaa onkin käynnissä planeetanlaajuinen vallankumous, joka päättyy siihen että Koron ja Ptai menevät naimisiin, muinainen Uthra rakennetaan uudelleen ja Jyry palaa kotiin varta vasten rakennetulla uudisaluksellaan.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uhka avaruudesta: Nuorten toivekirjasto 84. WSOY, 1956.
  • Kadonneet kuussa: Nuorten toivekirjasto 98. WSOY, 1957.
  • Siriuksen lähettiläs: Nuorten toivekirjasto 112. WSOY, 1958.
  • Planeetta Logos: Nuorten toivekirjasto 122. WSOY, 1959.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osmo Ilmari Elonetissä.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.