Oscar Furuhjelm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Knut Oscar Furuhjelm (21. marraskuuta 1880 Varsova6. huhtikuuta 1963 Helsinki) oli suomalainen graafikko. Hänellä oli merkittävä rooli suomalaisen julistetaiteen kehittymisessä 1900-luvun alkupuolella.

Furuhjelm syntyi Varsovassa, missä hänen isänsä Rolf Furuhjelm toimi upseerina. Isä oli mennyt naimisiin puolalaisen Wanda Zaydelin kanssa. Nuoruutensa Oscar Furuhjelm eli kuitenkin Vaasassa. Siellä isä Rolf Furuhjelm toimi Vaasan tarkk'ampujapataloonan viimeisenä komentajana. Oscar Furuhjelm opiskeli vuosina 1900–1902 Helsingin Polyteknillisessä opistossa ja sen jälkeen Kööpenhaminan taideakatemiassa, Münchenin taideakatemiassa, Berliinissä ja Pariisissa. Pariisissa hän suoritti mainosgrafiikan kurssin.

Vuonna 1910 Furuhjelm perusti mainosgraafikko Heino Aspelinin ja arkkitehti Gösta Kulvikin kanssa Finska konstnärliga reklambyrån -mainostoimiston, joka pysyi kuitenkin pystyssä vain vuoden. Vuodesta 1914 alkaen hän työskenteli Öflund & Pettersson -painotalon piirtämössä, jossa hän vastasi muun muassa Stockmannin tavaratalon mainosten suunnittelusta. Yritys sulautettiin vuonna 1918 Tilgmann Ab -yhtiöön, jonka palvelukseen myös Furuhjelm siirtyi. Furuhjelm toimi Tilgmannin kuvataideosaston johtajana 1928–1952.

Furuhjelm tuli julkisuudessa tunnetuksi sekä julistetaiteilijana että sarjakuva- ja pilapiirtäjänä. Vuosisadan alkupuolella hän julkaisi omaa Movitz-lehteään ja kuului Garm, Kerberos ja Puntari -pilalehtien avustajiin. Vuonna 1933 hän osallistui myös pilapiirtäjien Humoristernas utställning -näyttelyyn Tukholmassa ja oli innokkaasti mukana samana vuonna perustetun Suomen Taidepiirtäjäin liiton toiminnassa. Hänen julistetaiteestaan erityisen tunnettuja ovat muun muassa Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiölle tehdyt työt vuosina 1909–1911. Furuhjelm suunnitteli myös joulukortteja. Vapaa-ajallaan hän oli mukana parapsykologisen Sällskapet för Psykisk Forskning -yhdistyksen toiminnassa.

Oscar Furuhjelm on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle. Samassa haudassa lepäävät myös Furuhjelmin sisko Viola sekä heidän puolalainen äitinsä Wanda Furuhjelm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]