Operaatio Vihreä (1938)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Saksan hyökkäyssuunnittelemaa Tšekkoslovakian. Maihinnoususuunnitelmasta Irlantiin käytettiin samaa nimeä.
Ribbentrop, Chamberlain ja Hitler neuvottelemassa Münchenin sopimuksesta joka teki operaation tarpeettomaksi.

Fall Grün eli tapaus Vihreä tai operaatio Vihreä oli Saksan suunnitelma väkivaltaisesta tunkeutumisesta Tšekkoslovakiaan vuonna 1938. Ensimmäinen luonnos suunnitelmasta tehtiin loppuvuodesta 1937, ja uusia versioita tehtiin sotilaallisen tilanteen ja vaatimusten muuttuessa. Lopullinen versio määritti toteuttamisajankohdaksi 28. syyskuuta 1938, mutta Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta, jotka olivat haluttomia ajautua sotaan Tšekkoslovakiaa tukiessaan, tahtoivat ratkaista tilanteen poliittisesti hinnalla millä hyvänsä. Kun maat hyväksyivät Münchenin sopimuksen 30. syyskuuta 1938, Saksa sai miehittää Tšekkoslovakiaan kuuluneet Sudeettialueet ja liittää ne itseensä. Samalla suunnitelma aseellisesta hyökkäyksestä menetti merkityksensä ja se jäi toteuttamatta. Sodanjulistuksia ei annettu tapahtumien aikana miltään taholta.

Koska suurin osa Tšekkoslovakian Saksan vastaisista puolustusasemista sijaitsi Sudeettialueella, oli saksalaisten helppo liittää loputkin maasta alueeseensa 15. maaliskuuta 1939. Tämä koodinimellä Unternehmen Südost eli operaatio Kaakko kohtasi vain vähäistä vastarintaa. Slovakialle myönnettiin nimellinen itsenäisyys ja valtaan nostettiin Jozef Tiso.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.