Operaatio Meduusa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Operaatio Meduusa
Osa Afganistanin sotaa
Päivämäärä:

2. syyskuuta17. syyskuuta 2006

Paikka:

Panjwaye ja Zhari, Kandaharin maakunta, Afganistan

Lopputulos:

Liittouman voitto, strateginen lopputulos epäselvä

Osapuolet

Flag of Canada.svg Kanada
Flag of the United States.svg Yhdysvallat
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Iso-Britannia
Flag of the Netherlands.svg Alankomaat
Flag of Denmark.svg Tanska
Flag of Afghanistan (1992–2001).svg Afganistanin joukot

Flag of the Taliban.svg Taliban

Vahvuudet

2000

yli 1200

Tappiot

Kanada 14 kaatunutta, 44 haavoittunutta
Iso-Britannia 14 kaatunutta
Yhdysvallat 1 kaatunut

517 kaatunutta, 85 vankia

Operaatio Meduusa oli kanadalaisjohtoinen ISAF-operaatio johon osallistui myös Afganistanin asevoimien joukkoja. Operaatio alkoi 2. syyskuuta 2006 liittyen vuonna 2001 alkaneeseen Afganistanin sotaan. Sen tarkoituksena oli ottaa Panjwayin lähiympäristö hallituksen valvontaan Kandaharin maakunnassa noin 30 km länteen Kandaharin kaupungista. Seudulla sijaitsee lukuisia maanviljelystä eläviä pikkukyliä Arghandabin jokilaaksossa.

Naton ilmoituksen mukaan Afganistanin ja Naton joukot surmasivat yli 200 Taliban-taistelijaksi epäilemäänsä pääoperaatiossa eteläisessä Afganistanissa 3. syyskuuta. Ilmoituksen mukaan neljä kanadalaista sotilasta kaatui ja yhdeksän muuta haavoittui taisteluissa Kandaharin maakunnassa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nato-joukkojen johto otaksui että ko. alue oli Talibanin joukkojen hallinnassa. Alueelle oli isketty aiemmin kesällä 2006 mutta Taliban-joukot olivat ottaneet alueen nopeasti takaisin valtaansa operaation päätyttyä.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivä sen jälkeen kun liittouma oli julistanut operaation päättyneen voitollisesti itsemurhapommittaja iski Panjwayin alueella surmaten neljä kanadalaista sotilasta heidän suorittaessaan partiointia. Samana aikana muissa Talibanin iskuissa kaatui 4 Yhdysvaltain ja 4 Ison-Britannian sotilasta, sekä lukuisa afganistanilaisia sotilaita, poliiseja ja siviilejä. Sotilasoperaatiot jatkuivat yhä pääoperaation päätyttyä 17. syyskuuta jälkeenkin. Seuraavassa vaiheessa ryhdyttiin paikallisen infrastruktuurin ja tiestön korjaamiseen ja paikallisten asukkaiden kotiinpaluun mahdollistamiseen.

Nimettömänä pysyneet viisi liittouman komentajaa vaativat 6. lokakuuta 2006 omia hallituksiaan vaatimaan Pakistania vastuuseen tuestaan Talibanille Operaatio Meduusan aikana. Operaation päättymisestä huolimatta kiivaat taistelut alueella jatkuivat. Lokakuun lopussa 2006 raportoitiin lukuisten siviilien saaneen surmansa ISAF:in operaatioissa. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.