Olympos on valloitettu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olympos on valloitettu
Olympus Has Fallen
Olympus Has Fallen 2013.jpg
Ohjaaja Antoine Fuqua
Käsikirjoittaja
  • Creighton Rothenberger
  • Katrin Benedikt
Tuottaja
  • Gerard Butler
  • Alan Siegel
  • Mark Gill
Säveltäjä Trevor Morris
Kuvaaja Conrad W. Hall
Leikkaaja John Refoua
Tuotantosuunnittelija Derek R. Hill
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä FilmDistrict
Ensi-ilta
Kesto 120 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, korea
Budjetti 70 000 000 dollaria
Tuotto 161 025 640 dollaria
Seuraaja London Has Fallen
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Olympos on valloitettu (engl. Olympus Has Fallen) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintatrilleri, jonka on ohjannut Antoine Fuqua. Elokuvan pääosissa esiintyvät Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman ja Angela Bassett. Se kertoo pohjoiskorealaisista terroristeista, jotka valloittavat Valkoisen talon.

Elokuvan jatko-osa London Has Fallen sai ensi-iltansa 2. lokakuuta 2015.[1] Jatko-osassa ovat mukana näyttelijät Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Angela Bassett ja Radha Mitchell.[2] Elokuva sijoittuu Lontooseen, joka joutuu hyökkäyksen kohteeksi kesken pääministerin hautajaisten. Olympos on valloitettu -elokuvan käsikirjoittajat Creighton Rothenberger ja Katrin Benedikt ovat tehneet myös jatko-osan käsikirjoituksen. Elokuvan on ohjannut Babak Najafi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mike Banning, entinen Ranger ja Green Berets -sotilas, johtaa salaista palvelua ja suojelee presidentti Benjamin Asheria. Banningilla on myös henkilökohtainen ystävyyssuhde sekä presidenttiin että tämän puolisoon ja Connor-poikaan. Varainkeruukampanjan aikana presidentin limusiini luisuu mustalla jäällä sillan päällä, ja auto jää horjumaan sillan reunalle. Banning onnistuu pelastamaan autosta vain presidentin, mutta tämän puoliso sekä kaksi salaisen palvelun agenttia putoavat sillalta jäiseen jokeen ja menehtyvät. 18 kuukautta myöhemmin Banning työskentelee valtiovarainministeriössä. Hän on eronnut presidentin suojelutehtävistä, koska ei ole päässyt eroon sillalla tapahtuneen onnettomuuden luomista kauhukuvista.

Presidentti Asherin ja Etelä-Korean pääministerin Lee Tae-Woon välisen neuvottelutilanteen aikana roska-autonkuljettajiksi ja turisteiksi naamioituneet pohjoiskorealaiset terroristit hyökkäävät Valkoiseen taloon hyödyntämällä kaapattua Lockheed C-130 Hercules -lentokonetta. Hyökkäys onnistuu, ja presidentti Asher sekä muita korkea-arvoisia virkamiehiä pidetään panttivankeina Valkoisen talon maanalaisessa bunkkerissa. Terroristit luovat videoyhteyden Pentagoniin ja teloittavat ”maanpetturina” pidetyn pääministeri Leen suorassa lähetyksessä. Valkoista taloa puolustava agentti Roma lähettää juuri ennen kuolemaansa Lynne Jacobsille, salaisen palvelun johtajalle viestin ”Olympos on valloitettu”.

Hyökkäyksen pääsuunnittelijan, terroristi Kang Yeonsakin tavoitteena on yhdistää Pohjois- ja Etelä-Korea. Kang uhkaa teloittaa presidentti Asherin, jos Yhdysvallat ei vedä 7. laivastoaan pois Korean niemimaalta. Kang uhkaa myös räjäyttää kaikki Yhdysvaltain ydinaseet siiloissaan, mikä tekisi Yhdysvalloista autiomaan. Tuho onnistuisi Cerberus-ohjelmalla, joka on kehitetty turvamekanismiksi estämään vahingossa laukaistut ydinohjukset. Ohjelma on käynnistettävissä presidentin, puolustusministerin ja esikuntapäälliköiden puheenjohtajan hallussa olevilla turvakoodeilla. Asher käskee alaisiaan paljastamaan koodit, mutta ei aio paljastaa omaansa.

Banning liittyy Valkoisen talon puolustajiin ja häiritsee terroristien toimintaa talon sisällä. Hän saa satelliittipuhelimella yhteyden Lynne Jacobsiin sekä Allan Trumbulliin, edustajainhuoneen puhemieheen, joka nyt hoitaa presidentin virkaa. Banning ottaa ensimmäiseksi tehtäväkseen pelastaa Connor, jota Kang aikoo käyttää hyväkseen, jotta Asher paljastaisi turvakoodinsa. Banning löytää Connorin ja lähettää tämän pois Valkoisesta talosta. Hän alkaa tiedustella ja tappaa terroristeja yksi kerrallaan.

Maavoimien esikuntapäällikkö Edward Clegg vakuuttaa Trumbullin käskemään Navy SEAL -joukkojen hyökkäyksen Valkoiseen taloon, tarkoituksenaan saada erikoisjoukot tunkeutumaan taloon katolta ja sulkemaan Cerberus. Benning huomaa, että Kangin joukoilla on pääsy katolla olevaan kauko-ohjattavaan Hydra 6 -ilmatorjunta-aseeseen, mutta ei ehdi ilmoittaa asiasta Trumbullille ajoissa, ja hyökkäyshelikopterit tuhoutuvat. Kang kostaa tunkeutumisyrityksen tappamalla varapresidentti Charlie Rodriguezin.

Kun Banning katkaisee Kangin yhteydet ulkopuolelle, tämä yrittää tappaa puolustusministeri Ruth McMillanin Valkoisen talon ulkopuolella median edessä. Banning suorittaa väliintulon, jolloin McMillan pääsee pakenemaan ja useita terroristeja saa surmansa. Kun Kangin joukot hupenevat, hän lavastaa oman ja Asherin kuoleman. Banning tajuaa harhautuksen ja tietää Kangin yrittävän paeta. Kang onnistuu saamaan Asherilta turvakoodin ja käynnistää Cerberusin. Banning tappaa Kangin iskemällä tätä kamppailun päätteeksi veitsellä päähän ja Trumbullin avustuksella sulkee Cerberusin viime hetkellä. Terroristi-iskun jälkeen Banning palaa takaisin presidentin suojelutehtäviin.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gerard Butler  Mike Banning  
 Aaron Eckhart  Benjamin Asher  
 Morgan Freeman  Allan Trumbull  
 Angela Bassett  Lynne Jacobs  
 Rick Yune  Kang Yeonsak  
 Dylan McDermott  Dave Forbes  
 Finley Jacobsen  Connor Asher  
 Melissa Leo  Ruth McMillan  
 Radha Mitchell  Leah Banning  
 Robert Forster  Edward Clegg  
 Cole Hauser  Roma  
 Ashley Judd  Margaret Asher  
 Phil Austin  Charlie Rodriguez  
 James Ingersoll  Joe Hoenig  
 Freddy Bosche  Diaz  
 Lance Broadway  O’Neil  
 Tory Kittles  Jones  
 Sean O’Bryan  Ray Monroe  
 Keong Sim  Lee Tae-Woo  

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Relativity Music Group julkaisi Trevor Morrisin säveltämän Olympus Has Fallen -ääniraidan 5. maaliskuuta 2013.

NroNimiKesto
1.Land of the Free
2.The Full Package / Snowy Car Talk
3.Stage Coach Crashes / Death of the First Lady
4.Rocky Road Ice Cream
5.White House: Air Attack
6.White House: Ground Attack
7.Olympus Has Fallen
8.P.E.O.C. Incarceration
9.Banning Steps Into Action
10.Triage
11.Banning Gathers Intelligence
12.Hunting Banning
13.He’s in the Walls
14.Saving Spark Plug
15.Breaking Madame Secretary
16.ow Do You Know Kang’s Name?
17.Any Regrets
18.S.E.A.L. Helicopter Incursion
19.Walking the Plank
20.Pulling the Fleet
21.Mano e Mano
22.Stopping Cerberus
23.Day Break / We Will Rise
1.08.56

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Deadline Team: Focus Features Dates ‘Olympus’ Sequel ‘London Has Fallen’ For October 2015 deadline.com. 1.5.2014. deadline.com. Viitattu 29.6.2014. (englanniksi)
  2. Chitwood, Adam: Gerard Butler, Morgan Freeman, and Aaron Eckhart Returning for OLYMPUS HAS FALLEN Sequel LONDON HAS FALLEN collider.com. collider.com. Viitattu 29.6.2014. (englanniksi)