Musta jää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ilmiöstä nimeltä musta jää. Samannimisestä elokuvasta on oma artikkelinsa.

Musta jää on tien pintaan aamukasteen, jään tai lumen sulamisvesien tai muun kosteuden ja pakkasen vaikutuksesta syntynyt ohut läpinäkyvä ja liukas jääkerros. Musta jää on vaikeasti havaittavissa, ja sen huomaamattomuus aiheuttaa vuosittain useita liikenneonnettomuuksia.

Termi keksittiin alun perin Yleisradion Tietoisku-sarjan valistustarkoituksiin.

Tieliikenteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaa jäätä tien pinnalla.

Musta jää on tyypillisesti ohut läpinäkyvä jääkerros tienpinnalla. Nimitys musta jää tulee siitä, että jään alla oleva musta asvalttitie näkyy lävitse. Musta jää on muihin jäätyyppeihin verrattuna poikkeuksellisen liukasta.

Tämäntyyppinen jää sisältää suhteellisen vähän kupliin jäänyttä ilmaa, mikä parantaa jään läpinäkyvyyttä, ja jäätä on siksi vaikeampi havaita. Lisäksi se on helppo sekoittaa märkään tienpintaan, joka näyttää samalta. Kävelijälle tai autoilijalle suurempi liukkaus yhdistettynä havainnoinnin vaikeuteen tekee mustasta jäästä erityisen vaarallisen.[1] Sillat ja ylikulkukäytävät voivat muuttua erityisen vaarallisiksi mustan jään takia. Koska ilma liikkuu sillan ylä- ja alapuolella, sillan tieranteen lämpötila muuttuu tavallista nopeammin. Tästä syystä musta jää muodostuu ensiksi näihin rakenteisiin. Joskus mustaa jäätä voi muodostua myös pakkasella, kun ilman lämpeneminen saa tien pintakerroksen lämpenemään ja sulamaan hetkellisesti. Koska alla oleva maa on edelleen pakkasrajan alapuolella, muodostunut vesi jäätyy nopeasti. Musta jää -termiä käytetään usein kaikista tienpäällä olevasta jäätyypeistä.

Luistelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaa jäätä joen päällä Hollannissa.

Uudessa-Englannissa ”musta jää” viittaa lammen päällä olevaan jääkerrokseen, joka muodostuu kovilla pakkasilla. Muodostunut jääkerros näyttää paksulta ja hieman murtuneelta lasilevyltä veden pinnassa. Nimi muodostui, koska katselija näkee mustan lammen pohjalle. Se on erittäin kovaa ja tasaista, ja musta jää on siten erittäin miellyttävän retkiluistelijalle sen akustisten ominaisuuksien takia.[2]

Merenkulkijoiden keskuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivan kannelle ja kalustoon on muodostunut mustaa jäätä.

Musta jää on kylmissä vesissä troolarin pinnalle muodostuva jääkerros.lähde? Se voi olla alukselle erittäin vaarallista, sillä runkoon jäätynyt vesi voi muuttaa aluksen painopistettä jopa kaatumiseen asti. Tämä ilmiö esiintyy erityisesti olosuhteissa, jossa ilma on tarpeeksi kylmä jäädyttämään aallokon roiskuttamaa merivettä kannelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nancy Templeman: Black Ice Is Dangerous Wintertime Road Hazard December 1 1997. Virginia Polytechnic Institute and State University. Arkistoitu 10.10.2007. Viitattu 10.10.2007.
  2. Skating and the Acoustics of Thin Ice (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]