Ogun (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ogun
Ogun, muinainen kamppailulajien mestari
Ogun, muinainen kamppailulajien mestari
Luoja(t) Chris Claremont & Al Milgrom
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Kitty Pryde & Wolverine #2 (joulukuu 1984)
Henkilötiedot
Oikea nimi Tuntematon
Status Epävarma
Pituus 174 cm (fyysisessä olomuodossa)
Paino 66 kg (fyysisessä olomuodossa)
Ryhmäsidokset Keisarillisen Japanin armeija, Yakuza, Kyy
Voimat Telepaattinen kyky vaihtaa tajuntansa toiseen ruumiiseen, kyky manipuloida ihmisten ajatuksia. Mestarillinen kamppailulajien mestari.

Ogun on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, joka tunnetaan varsinkin siitä, että opetti Wolverinelle kamppailulajeja. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisessa Kitty Pryde & Wolverine -lehden toisessa numerossa (joulukuussa 1984). Ogunin loivat käsikirjoittaja Chris Claremont ja piirtäjä Al Milgrom.

Suomessa Ogun esiintyi ensimmäisen kerran Kitty Pryde & Wolverine Marvel-Special -julkaisussa (1987).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ogun palvellessaan ihmisenä Japanin keisarillisessa armeijassa.

Ogunin oikea ja nimi ja tarkka syntymäaika on jäänyt hämärän peittoon. Hän kuitenkin toimi upseerina Japanin keisarillisessa armeijassa ja palveli tuolloin tuolloin Shanghaissa, Kiinassa, jonka Japani oli valloittanut Kiinalta Kiinan-Japanin sodassa.

Shanghaissa Ogun tapasi Wolverinen, joka tuohon aikaan toimi merimiehenä. Ogun näki Wolverinen puolustavan erästä pikkupoikaa ja vaikka vastassa oli Ogunin kaltainen voittamaton miekkamies, ei Wolverine näyttänyt pelkoaan. Tämä pelottomuus teki Oguniin vaikutuksen. Hän kutsui länsimaalaisen dojoonsa opiskelemaan taistelutaitoja.

Myöhemmin Ogun poikkesi seuraamaltaan kunnian tieltä ja ryhtyi rikolliseksi Yakuzan riveissä. Hän riivasi voimillaan Kitty Pryden, Wolverinen Ryhmä-X -toverin ja opetti hänelle ninjutsua. Ogun yritti muovata Kittystä voitokasta salamurhaajaa, mutta lopulta Wolverine pelasti Kittyn ja surmasi Ogunin taistelussa[1].

Vuosia myöhemmin Ogun palasi henkimäisenä olomuotona ja riivasi ruumiita toisensa jälkeen. Lopulta hän hyökkäsi Wolverinea vastaan. Wolverine kuitenkin päätteli tämän henkilöllisyyden ja tuhosi tämän lumotun naamarin. Ogun tuhoutui naamarinsa myötä, mutta palasi jälleen myöhemmin eloon. Hän riivasi erään miimikon ja yritti surmata Wolverinen tässä kuitenkaan onnistumatta. Tämän jälkeen hän siirsi tajuntansa Jean Greyn ruumiiseen, mutta Jean voitti Ogunin telepaattisessa taistossa.

Häpeissään Ogun perääntyi, mutta riivasi pian Lady Kuolemaniskun kehon ennen pakoaan[2]. Ogun oppi Lady Kuolemaniskun kyborgiruumiin kautta, miten kontrolloida kyberneettisiä systeemejä ja niin vainosi Excaliburia ennen kuin soluttautui YPKVV:n tietokoneisiin. Kitty Pryde seurasi entistä opettajaansa YPKVV:n päämajaan ja taisteli täällä Ogunia vastaan. Lopulta Kitty voitti pakottamalla Ogunin näkemään, miten syvälle oli vajonnut siitä miehestä, joka ennen oli[3].

Ogun päätti kohdistaa huomionsa jälleen Wolverineen ja riivasi Herra X -nimisen sarjamurhaajan kehon. X:n mieli oli kuitenkin liian voimakas Ogunille ja niin hänen oli pakko siirtyä X:n maorihenkivartijaan, Blokin kehoon[4]. Seuranneen kamppailulajiturnauksen aikana Madripoorissa X siirtyi Kyyhyn ja sieltä lopulta itse Wolverineen.

Ogun kuitenkin tajusi Wolverinen mielen olevan liian rikki, eikä kyennyt jäämään sinne pidemmäksi aikaa. Ogun riivasi Kyyn uudelleen, mutta Wolverine seivästi Kyyn kynsillään. Ogun panikoi ulos Kyyn ruumiista ja haihtui ilmaan kykenemättömänä riivaamaan enää ketään[5]. On kuitenkin epätodennäköistä, että hänen henkensä olisi kokonaan kuollut.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ogun on voimallinen velho, joka on demonstroinut kykenevänsä hallitsemaan toisten ihmisten mieliä. Ogun pystyy myös mystisesti siirtämään tajuntansa ruumistaan ja riivaamaan uuden isäntäruumiin (jolloin uuden ruumiin vanha persoonallisuus katoaa). Ogunin alkuperäinen ruumis oli hyvin resistanssi kivulle - hän selvisi rintakehänsä lävistämisestä miekalla, eikä kärsinyt asiasta sen suuremmin. On myös spekuloitu Ogunin olevan telepaatikko, mutta asiaa ei ole koskaan selvennetty sarjakuvissa.

Henkiolentona Ogun kykenee riivaamaan entiseen tapaansa muita tuntevia olentoja, syrjäyttäen näiden tietoisuuden ja manipuloiden heidän kehoaan kuin omaansa. Hän kykenee luomaan vakuuttavia illuusioita. Koska Ogun on henkiolento, hän on täysin immuuni fyysisille iskuille.

Ogun on voittamaton taistelulajien mestari. Hän on vähintään kolmentoista eri taistelutyylin taitaja, mukaan lukien hänen oma tyylinsä, Ogun Ryu. Hän on erinomainen miekkailija katanalla ja taitava taktikko. Henkimuodossaan Ogun kykenee siirtämään kaiken osaamaansa riivaamaansa kehoon.

Ihmisenä Ogun ei koskaan vanhentunut tai ainakin ikääntymisprosessi oli uskomattoman hidas. Ogun itse on maininnut tavanneensa Japanin kuuluisimman miekkamiehen Miyamoto Musashin (joka eli 1600-luvulla).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kitty Pryde & Wolverine Marvel-Special (1987). Kustannus Oy Semic.
  2. Mega-Marvel #1 (1999). Egmont Kustannus Oy.
  3. Excalibur #111 (1997). Marvel Comics.
  4. Wolverine #4 (2001). Egmont Kustannus Oy.
  5. Ryhmä-X/X-Men #3 (2003). Egmont Kustannus Oy.