Odd Nerdrum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Odd Nerdrum

Odd Nerdrum helmikuussa 2020

Elämä
Syntynyt
View and modify data on Wikidata (79 vuotta) [1]
Kansalaisuus
Asuinpaikat
Puoliso
Turid Spildo ( – ) [6]View and modify data on Wikidata
Lapsi
Öde Nerdrum [7]View and modify data on Wikidata
Muita tietoja
Verkkosivusto

Odd Nerdrum (s. 8. huhtikuuta 1944 Helsingborg, Ruotsi)[8] on norjalainen taidemaalari. Hänen maalauksensa keskittyvät kasvoihin, aistilliseen ihoon, auringonlaskuihin ja ikuisuuden kuvaamiseen. Vanhanaikaisella tyylillään ja itsetietoisella persoonallisuudellaan hän on ollut eräs Norjan taiteen huomattavia ja provokatiivisia hahmoja vuodesta 1964 lähtien.[8]

Odd Nerdrumin ateljee Røvikassa.

Varhaistuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odd Nerdrum opiskeli Oslon taideakatemiassa Aage Storsteinin ja Alexander Schultzin johdolla 1962–1965. Hänen ihanteitaan olivat Rembrandt, Tizian ja Caravaggio. Nerdrum harjoittaa perinteistä taidemaalausta. Hänen taiteensa sai aluksi ankaraa kritiikkiä Norjassa, mutta se herätti kiinnostusta ja innostusta ulkomailla, etenkin Yhdysvalloissa. 1990-luvun lopulla kritiikki väheni, ja hänellä oli useita suuria retrospektiivisia näyttelyitä sekä Norjassa että ulkomailla.

Odd Nerdrumin varhaisemmille töille (1968–1983) on ominaista vahva sosiaalinen sitoutuminen, joka näkyy maalauksessa Andreas Baaderin murha (norj. Mordet på Andreas Baader, 1978). Siinä terroristi Andreas Baader kuvataan Kristuksen kaltaisessa asemassa yhteiskunnallisen vallankäytön uhrina. Teos aiheutti kiivasta keskustelua, ja sitä kutsuttiin päivälehdissä "murhaksi ruskeakastikkeessa". Nykyään maalausta pidetään yhtenä Norjan viime vuosikymmenten taiteen merkittävimmistä teoksista.[8]

Postmodernismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalinen ja poleeminen sävy vaimenivat 1980-luvun alkupuolella, ja Nerdrumin hahmot löysivät tiensä yhteiskunnasta myyttiseen, ajattomaan ja arkkityyppiseen universumiin. Maalausten henkilöillä oli yllään kaukaisesta menneisyydestä peräisin olevat puvut, nahkaiset satimet ja kypärämäiset päähineet, ja niissä kuvattiin aseita, loitsuja ja lyhtyjä. Näiden maalausten miljöö on autio ja raaka maisema hämärässä. Ne ovat saaneet innoituksensa Islannin luonnon muodoista ja väreistä.

Maalauksissa keskeistä on ihmisten välinen draama. Symboliset ja kirjalliset kuva-aiheet koskettelevat kuolemaa, rakkautta, kärsimystä, sukupuolta, läheisyyttä ja vieraantumista. Nerdrumin esikuva on Rembrandt, ja hän maalaa omakuvia, joissa lavastuksen ja todellisuuden raja on epäselvä.

Ura opettajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nerdrum oli jonkin aikaa Norjan Kuvataideakatemian professorina, mutta niin kutsutun akateemisen taistelun jälkeen hän peruutti ehdokkuutensa vuonna 1996. Hänellä on ollut myös omia oppilaita 19-vuotiaasta lähtien. He ovat kotoisin Norjasta ja ulkomailta, ja kesäisin hänen maalaistalonsa Vestfoldissa muistuttaa taiteilijasiirtokuntaa.

Vuonna 1997 Odd Nerdrum julisti itsensä "Kitschin kuninkaaksi" ja julisti kitchin olevan nykyajan klassisen kokoonpanon tarkoituksenmukainen termi. Se oli radikaali käsitteen muutos, koska kitsch on perinteisesti ollut negatiivisesti ladattu sana. Nerdrumin käsitys kitschistä on sekä poleeminen hyökkäys taideinstituutiota vastaan, että halua asettaa vaihtoehtoisia perusteita figuratiiviselle maalaukselle, joka Nerdrumin mukaan edustaa viehättävää käsityötä, henkeä ja ihmisen herkkyyttä.

Vuodesta 1981 Nerdrumilla oli koti ja ateljee Oslon Uranienborgin terassilla sijaitsevassa huvilassa, joka oli alun perin rakennettu taidehistorioitsija Lorentz Dietrichsonille. Talvella 2003 hän muutti perheensä kanssa Islantiin..[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (en) Internet Movie DatabaseView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. LIBRISView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. https://www.op.no/nyheter/nerdrum-far-tilbake-rovik-gard/s/1-85-6037287. Tieto on haettu Wikidatasta.
  4. https://www.vg.no/forbruker/helse/i/5VJerW/hot-sjokk. Tieto on haettu Wikidatasta.
  5. https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/nerdrum-tvinges-til-a-selge-1.7813460. Tieto on haettu Wikidatasta.
  6. https://nbl.snl.no/Odd_Nerdrum. Tieto on haettu Wikidatasta.
  7. Familien åpner Nerdrum-museum, NRK.no, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  8. a b c d Sjøvoll, Therese: Odd Nerdrum Norsk biografisk leksikon. 1.10.2015. Universitetet i Oslo. Viitattu 6.2.2020. (norjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]