Ober Ost

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ober Ostin 1916 hallitsema 108 808 km²:n ja kolmen miljoonan asukkaan alue : Hrodnan kuvernementti Kaunasin kuvernementti, Vilnan kuvernementti ja Kuurinmaan kuvernementti. Myöhemmin 1918 talvikevään hyökkäyksessä alue laajeni muualle Liivinmaan kuvernementtiin ja Vironmaan kuvernementtiin sekä Ukrainassa sijaitseviin läntisiin ja keskisiin kuvernementteihin.

Ober Ost (saksaksi virallisesti Oberbefehlshaber der gesamten Deutschen Streitkräfte im Osten) oli saksalaisten Baltiaan perustama miehityshallinto ensimmäisen maailmansodan aikana. Se perustettiin 1914 ja sen ensimmäinen johtaja oli Paul von Hindenburg. Erich von Falkenhaynin eron jälkeen johtajaksi tuli Leopold von Bayern.

Alue oli jaettu kolmeen piiriin: Kuurinmaan piiriin, joka pääasiassa meni lopulta Latvian tasavallalle. Liettuan piiriin, joka siirtyi 1918 Liettuan kuningaskuntaan ja lopulta Liettuan tasavaltaan 1918 ja osin aluksi Keski-Liettuan tasavaltaan 1920, joka liitettiin Puolan tasavallan Vilnan voivodikunnaksi 1923–1939 sekä Bialystokin-Hrodnan piiriin, joka oli Venäjän keisarikunnalle kuuluneella Hrodnan kuvernementissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.