Ober Ost

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oberbefehlshaber der gesamten Deutschen Streitkräfte im Osten
War Ensign of Germany (1903-1918).svg Wappen Deutsches Reich - Reichsadler 1889.svg
lippu vaakuna

OberOst.jpg
Ober Ostin 1916 hallitsema 108 808 km²:n ja kolmen miljoonan asukkaan alue : Hrodnan kuvernementti Kaunasin kuvernementti, Vilnan kuvernementti ja Kuurinmaan kuvernementti. Myöhemmin 1918 talvikevään hyökkäyksessä alue laajeni muualle Liivinmaan kuvernementtiin ja Vironmaan kuvernementtiin sekä Ukrainassa sijaitseviin läntisiin ja keskisiin kuvernementteihin.

Valtiomuoto sotilashallinto
osa  Saksan keisarikunta
Pääkaupunki Köningsberg
Viralliset kielet saksa

Myöhemminmilloin? 1918 talvikevään hyökkäyksessä alueselvennä laajeni muualle Liivinmaan kuvernementtiin ja Vironmaan kuvernementtiin sekä Ukrainassa sijaitseviin läntisiin ja keskisiin kuvernementteihin.

Ober Ost (saksaksi virallisesti Oberbefehlshaber der gesamten Deutschen Streitkräfte im Osten) oli sakalaisten Baltiaan perustama miehityshallinto ensimmäisen maailmansodan aikana. Se perustettiin 1914 ja sen ensimmäinen johtaja oli Paul von Hindenburg. Erich von Falkenhaynin eron jälkeen johtajaksi tuli Leopold von Bayern.

Alue oli jaettu kolmeen piiriin, jotka olivat Kuurinmaan piiri, Liettuan piiri ja Bialystokin-Hrodnan piiri. Kuurinmaan piiri liitettiin lopulta pääasiassa Latvian tasavaltaan. Liettuan piiri siirtyi vuonna 1918 Liettuan kuningaskunnalle ja lopulta Liettuan tasavallalle saman vuoden aikana. Liettuan piiri kuului aluksi osittain myös Keski-Liettuan tasavaltaan vuonna 1920, ja se liitettiin Puolan tasavallan Vilnan voivodikunnaksi vuosiksi 1923–1939. Bialystokin-Hrodnan piiri sijaitsi Venäjän keisarikuntaan kuuluneessa Hrodnan kuvernementissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.