Nyystölä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nyystölä on kylä Padasjoella. Se sijaitsee Padasjoen kirkonkylän eteläpuolella ja Päijänteen lounaisrannalla. Siihen kuuluu myös osia Virmailan ja Kelventeen saarista.[1]

Yhden selityksen mukaan kylän nimi tulee alun perin paikalliseen Werhon kartanoon viittaavasta nimityksestä "Ny Ställe", uusi paikka; vastaavasti vanha paikka olisi Lammin Ormajärven itärannalla Sankolan kylässä sijaitseva Vanhakartano eli Gammelgård[2]. Toisen selityksen mukaan Padasjoen Hinttolan, Inkilän, Kaukelan, Osoilan ja Virmailan kylien nimien tapaan lä-päätteinen Nyystölä olisi johdettu henkilön etunimestä.

Nyystölässä on myös lintutorni, josta näkee Nyystölänlahdelle.

Nyystölän historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyystölän taisteluun liittyvä nuijakivi.

Juhana III antoi lahjoituskirjalla 21. marraskuuta 1569 Nyystölän rälssin lahjoitukseksi Iivari Maununpoika Särkilahdelle. Nyystölän tilukset olivat jo Olavi Niilonpoika Tavastin läänityksenä. Nyystölässä käytiin tammikuussa 1597 Nyystölän taistelu, yksi nuijasodan keskeisistä taisteluista. Kylässä sijaitsee nykyään kaksi sodan muistomerkkiä. Toinen, 14. tammikuuta 1597 tapahtuneen verilöylyn muistoksi pystytetty patsas, on Veriniityn laidassa Kirkkomäellä eli nykyisellä Nuijapatsaanmäellä. Toinen on Eskolanmutkassa oleva niin sanottu Aunekivi, jonka äärellä väitetään 13. tammikuuta 1597 tehdyn se petollinen sopimus, jonka rikkomisesta seurasi 14. tammikuuta 1597 verilöyly. Aunekiven kuparilaatta tosin lienee väärän kiven kyljessä, niin kuin Nuijapatsaskin on väärällä aukealla, kuten Toivo Jalli on selostanut kirjassaan Nuijamiehestä nuijasotaan[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nuijasodasta nykyaikaan: Tarinoita Nyystölästä. Toim. Pirjo Apajainen ja Tuomo Nieminen. Padasjoen kirjapaino 2019.
  2. Häme-Wiki (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Toivo Jalli, Nuijamiehestä nuijasotaan s. 286
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.