Nuuksion Pitkäjärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuuksion Pitkäjärvi
Nuuksion Pitkäjärvi Brobackan pohjoispuolella. Tie oikealle vie kohti Solvallaa.
Nuuksion Pitkäjärvi Brobackan pohjoispuolella. Tie oikealle vie kohti Solvallaa.

Nuuksion Pitkäjärvi
Koordinaatit 60°16.8′N, 24°34.3′E
Sijainti Espoo
Valtio Suomi
Laskujoki Brobackanjoki
Järvinumero 81.057.1.030

Nuuksion Pitkäjärvi, Nuuksionjärvi (ruots. Noux Långträsk)[1] sijaitsee Espoon luoteiskulmassa Nuuksion ja Siikajärven kaupunginosien välissä. Pitkäjärven eteläosan länsirannalla, itään katsovassa kallioseinämässä sijaitsee Jäniskallion kalliomaalaus.

Nuuksion Pitkäjärven luoteispäässä sijaitsee Nuuksion kansallispuisto ja kaakkoispäässä Vanhan-Nuuksion Brobackan kaupunginosa.

Järven laskuoja sijaitsee kaakkoispäässä ja on nimeltään Brobackanjoki. Se laskee Nupurinjärveen ja edelleen Turunväylän ali Mustapuronjärveen, josta Myllyjärven kautta Dämmaniin, josta Espoon kaupunki ottaa osan juomavedestään – Päijännetunnelin lisäksi. Dämmanista virta jatkaa matkaa Gumbölen kautta Gumbölenjoen nimellä ja päätyy Kauklahden kautta Espoonlahteen.

Järvi kaartuu laskuojalta katsottuna ensin hieman vasemmalle ja lopussa aavistuksen verran oikealle. Pituus järven keskilinjaa mitaten on noin 6,9 kilometriä ja järvi on varsin kapea.[1]. Sillä on leveyttä paikka paikoin 400–500 metriä, mutta se kapenee aina välillä jopa vain sata metriä leveäksi.

Espoossa on myös kaksi muuta Pitkäjärveä, nimittäin Pitkäjärvi ja Velskolan Pitkäjärvi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Facta 2001, WSOY 1985, 12. osa, palsta 199