Nushagakjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BristolBay5.jpg

Nushagakjoki (engl. Nushagak River) on Alaskan lounaisosassa virtaava, Beringinmereen laskeva joki. Se saa alkunsa Alaskavuoristosta, virtaa 450 kilometriä lounaaseen ja päättyy Bristolinlahden pohjoiseen Nushagak Bay -haaraan Dillinghamin kaupungin itäpuolella.

Joen varrella sijaitsevat Portage Creekin, Ekwokin, Koliganekin ja New Stuyahokin kylät sekä Dillinghamin kaupunki. Sen sivujoista ovat merenkulkukelpoisia Muchatna River, Nuyakuk River ja King Salmon River. Joen yläjuoksulla liikkumiseen käytetään yleisesti vesisuihkumoottoriveneitä. Joen latvavedet ovat suunnitellun Pebble Mine -suurkaivoshankkeen vaikutuspiirissä, jonka vahvimpiin vastustajiin joenvarren yhteisöt kuuluvat.

Tyynenmeren lohilajeista nousevat Nushagakjokeen ja siihen liittyviin vesistöihin kutemaan kuningaslohi, punalohi, hopealohi, koiralohi ja kyttyrälohi. Kalastus on tärkeä elinkeino Nushagakjoen alueella. Erityisen arvokas on vuosittainen kuningaslohen nousu kesäkuun puolestavälistä heinäkuun puoleenväliin. Muita joessa eläviä kaloja ovat kirjolohi, hauki, pohjanharjus, made, siiat ja nieriä.

Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.