Nuokkuruostio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuokkuruostio
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Yksisirkkaiset
Kladi: Commelinids
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Nuokkuruostiot Xyroschoenus
Larridon
Laji: hornei
Kaksiosainen nimi

Xyroschoenus hornei
(C.B.Clarke) Larridon (2018)

Synonyymit
  • Costularia hornei (C.B.Clarke) Kük.
  • Schoenus hornei C.B.Clarke (kantanimi)

Nuokkuruostio (Xyroschoenus hornei, syn. Costularia hornei) on sarakasveihin kuuluva ruoholaji, joka on ainoa nuokkuruostioiden suvun laji. Kasvi on aiemmin kuulunut Costularia-sukuun, josta se on 2018 erotettu fylogeneettisesti. Se on läheistä sukua muun muassa saman tribuksen ruosteheinille.[2][3]

Nuokkuruostio esiintyy endeemisenä Seychellien saarilla. Sitä kasvaa neljällä suuremmalla saarella: Mahélla, Silhouettella, Praslinilla ja Curieusella. Nuokkuruostion elinympäristöä ovat kosteat subtrooppiset metsät saarten yläosissa. Lajin esiintymien tarkkaa kokoa ei tunneta, mutta se luokitellaan toistaiseksi elinvoimaiseksi lajiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gerlach, J.: Xyroschoenus hornei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2007. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.11.2022. (englanniksi)
  2. Govaerts, R., ym.: Xyroschoenus hornei (C.B.Clarke) Larridon Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 13.11.2022. (englanniksi)
  3. Larridon, I., ym. 2018. Molecular phylogenetics of the genus Costularia (Schoeneae, Cyperaceae) reveals multiple distinct evolutionary lineages. Molecular Phylogenetics and Evolution 126: 196–209.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.