Nukkahikkori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nukkahikkori
Nukkahikkorin lehtiä
Nukkahikkorin lehtiä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fagales
Heimo: Jalopähkinäkasvit Juglandaceae
Suku: Hikkorit Carya
Laji: tomentosa
Kaksiosainen nimi

Carya tomentosa
(Lam.) Nutt. [2]

Carya tomentosa range map 1.png
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Nukkahikkori Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Nukkahikkori Commonsissa

Nukkahikkori[3] (Carya tomentosa) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan keski- ja itäosissa.[4][5] Nukkahikkori on yleisin hikkorilaji, ja voi elää jopa 500-vuotiaaksi.[4]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nukkahikkori on saanut nimensä lehtien alapinnan tiheästä karvoituksesta. Puun englanninkielinen nimi mockernut hickory, "pilkkapähkinä", viittaa sen pähkinöihin, joissa on paksu kuori ja pieni syötävä ydin.

Nukkahikkori on keski- tai suurikokoinen puu, joka yleensä kasvaa 15-24 metriä korkeaksi ja 45-60 cm läpimittaiseksi. Suotuisalla kasvupaikalla puu voi saavuttaa yli 30 metrin korkeuden. Sillä on syvälle ulottuva pääjuuri ja tiheä sivujuuristo. Metsässä sille kasvaa korkea, oksaton runko ja avoin, päältä pyöreä latvus; avoimella paikalla latvus tihenee ja leviää.[5] Lehdet ovat kerrannaiset, yleensä 7-lehdykkäiset, 4-19 cm pitkät, ja alta karvaiset[2]. Puun kaarna on tummanharmaata, vanhemmiten usein halkeilevaa.[2] Nukkahikkori on yksikotinen puu; hedekukat ovat pitkissä norkoissa ja emikukat pienissä rykelmissä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nukkahikkorin pähkinöitä.

Nukkahikkorin puuaines on kovaa, lujaa ja erityisen iskunkestävää. Sitä käytetään ennen kaikkea työkalujen kahvojen ja varsien valmistukseen (jopa 80% puutavarasta), mutta myös muihin tarkoituksiin missä tarvitaan lujaa puuta, sekä rakennuspuuna.[4]. Nukkahikkoria käytetään myös lihan, etenkin kinkkujen savustuksessa. Sillä on korkea lämpöarvo ja siitä saadaan hyvää polttopuuta.[4]

Nukkahikkorin pähkinät ovat paksukuorisia ja pieniä. Ne ovat tärkeää ravintoa monille eläimille, kuten oraville ja mustakarhuille, mutta ihmiset eivät niitä juuri syö.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Strich, L.: Carya tomentosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
  2. a b c Carya tomentosa Flora of North America. efloras.org. Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
  3. Kassu – Carya tomentosa finto.fi. Viitattu 22.4.2021. (suomeksi)
  4. a b c d e H. Clay Smith: Silvics of North America – Volume 2: Hardwoods, s. 226-233. Northeastern Area State & Private Forestry, 1968. Teoksen verkkoversio (PDF). (englanniksi)
  5. a b Coladonato, Milo: Carya tomentosa Fire Effects Information System. USDA Forest Service. Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)